Marek Zagórski

Szanowni Państwo,

mam ogromną przyjemność powitać wszystkich uczestników Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Nie ulega wątpliwości, że to jedno z najważniejszych, wielokulturowych wydarzeń w Polsce, obrazujących różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, ale także kulinaria.

Najcenniejsze – w moim odczuciu – są te punkty, dzięki którym będzie można bliżej zapoznać się z Lubelszczyzną – jednym z najpiękniejszych regionów Polski, słynącym z wyśmienitego jedzenia, niezwykłych produktów, zróżnicowania oraz oryginalności potraw. Ta wyśmienita żywność, bazująca na doskonałych produktach pochodzących od lokalnych rolników to najlepsze wypełnienie bliskich nam idei, bazujących na kulturze, tradycji, poszanowaniu środowiska i trosce o dobrostan zwierząt.

Jako największy państwowy producent żywności w Polsce przykładamy ogromną wagę do tego, aby wykorzystując potencjał najlepszych krajowych płodów rolnych, produkować żywność wysokiej jakości, tym samym zapewniając zbyt polskiemu rolnictwu i dostarczać klientom produkty niezbędne dla zbilansowanej diety. Cieszy nas rosnąca świadomość konsumentów i coraz większe zainteresowanie tematyką zdrowego odżywiania. Zdajemy sobie bowiem sprawę, że to atut polskich rolników, z którymi współpracujemy.

Krajowa Grupa Spożywcza prowadzi wiele działań mających na celu zapewnienie najwyższych standardów jakości swoich produktów. Stale kontrolujemy jakość dostarczanego i oferowanego surowca, a także monitorujemy procesy produkcyjne poprzez wdrażanie odpowiednich standardów bezpieczeństwa. Grupa posiada również certyfikaty zarządzania jakością, takie jak HACCP czy ISO. Uzyskanie przez producenta żywności tych certyfikatów jest jednoznaczne z informacją, że spełnia on najwyższe wymagania w zakresie identyfikacji, oceny i minimalizacji ryzyka związanego z wytwarzaniem oraz logistyką żywności.

Jestem przekonany, że wśród Państwa jest wielu zwolenników produktów firmowanych logiem „Produkt Polski”, takich jak np. cukier czy wyrobów marki Polskie Przetwory – ketchupów, przecierów pomidorowych, soków, sosów czy dżemów. Ale na tym nasza oferta się nie kończy. W domach wielu polskich gospodyń są „nasze” mąki, kasze, płatki, otręby oraz skrobia ziemniaczana.

To lubelskie święto kuchni tradycyjnej i regionalnej jest doskonałą okazją do tego, by uświadomić sobie, że jakość rodzimych produktów jest lepsza od tych importowanych.

Na koniec chcę skierować kilka słów do naszych wschodnich sąsiadów z Ukrainy. Wierzę, że podczas festiwalu doświadczycie prawdziwej polskiej gościnności i solidarności, które wyrażają się otwartością, zaproszeniem do wspólnego stołu i wspólnym spędzaniem czasu.

Życzę wszystkim Państwu inspirujących rozmów, ciekawej wymiany opinii i smakowania każdej chwili.

Marek Zagórski,
Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A.