Inspiruje nas Wolność

Aktualności

Ale piwo festiwalowe

To jeszcze nie koniec lata 🌞🌡️🍷Z miłością do słońca Browar Zakładowy stworzył nowe piwo na Europejski Festiwal Smaku. Premiera w piątek, 7 września o 18 w Browar Zakładowy – wielokran, który mieści się w Centrum Spotkania Kultur. Na 10 jubileuszowej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku nie mogło zabraknąć festiwalowego piwa w najlepszym gatunku. O wyjątkowym smaku. … Czytaj dalejAle piwo festiwalowe

Śniadanie po lubelsku

Już po raz trzeci Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego ogłosił festiwalowy konkurs na „Śniadanie po lubelsku”. Ponieważ kreatywność młodych szefów kuchni nie zna granic, w tym roku spodziewamy się intrygujących propozycji na nasze, lubelskie śniadanie, przygotowane ze świeżych, lokalnych produktów. Nominowane Restauracje i Hotele biorą udział w III edycji konkursu „Śniadanie po Lubelsku”. Zadanie polega na … Czytaj dalejŚniadanie po lubelsku

Warsztaty dla dzieci

Europejski Festiwal Smaku i Kooperatywa Lubelska zapraszają małe smakoszki i smakoszy (wiek 7-12 lat) na warsztaty kulinarne z cyklu „Zupa z gwoździa”. Uczymy się na nich podstaw samodzielnego, bezpiecznego gotowania. Jak stworzyć smakowite i zdrowe śniadanko lub kolację dla całej rodzinki? Czy dam radę ugotować obiad? Co z deserem? Czy umiem go samodzielnie wyczarować? Na … Czytaj dalejWarsztaty dla dzieci

Kalendarz Etel Szyc

Nasz program wciąż zmienia się na lepsze. Z dumą prezentujemy kolejnego Gościa festiwalu. To Etel Szyc, polska aktorka filmowa i teatralna, która zagrała w głośnym filmie „Austeria”. Zapraszamy Państwa serdecznie na spotkanie z Etel Szyc, aktorką i nauczycielką kultury żydowskiej, która zaprezentuje autorski kalendarz pt. „Przy żydowskim stole. Mistrzowie kuchni gotują”, zawierającym przepisy potraw kuchni … Czytaj dalejKalendarz Etel Szyc

Miód na serce

Czy Lubelskie jest krainą mlekiem i miodem płynącą? Tak. Dlatego naszemu festiwalowi po raz kolejny towarzyszy, już XVII Lubelskie Święto Miodu. To pokazy, koncerty, stoiska i druga, mała scena. Lubelskie Święto Miodu jest imprezą pszczelarską organizowaną przez Lubelskie Koło Pszczelarzy, corocznie od 2001 roku, w centrum Lublina, na Rynku Starego Miasta. Stałymi partnerami Lubelskiego Koła Pszczelarzy WZP … Czytaj dalejMiód na serce

Lubelskie na talerzu

Najważniejsze jest spotkanie. Także w tym roku pokazom na głównej scenie przyświeca idea „Kuchni Prosto od Człowieka”. Osoba, która przychodzi na pokaz jest ciekawa ludzi, którzy przyjeżdżają z dobrami, które wytworzyli swoimi rękami, na swojej ziemi, w swojej wytwórni. Najważniejsze jest spotkanie, doświadczenie wspólnego bycia w Lublinie, poznawania Ziemi Lubelskiej. Krainy bogatej pejzażem kwitnącej gryki, … Czytaj dalejLubelskie na talerzu

Gwiazdy w Hiltonie

Doborowa stawka gwiazd filmu i telewizji na czele z wybitną aktorką Sławomirą Łozińską, które wystąpią na festiwalowym pokazie mody wezmą także udział w Kolacji z Gwiazdami. Wraz z aktorami przy stole w restauracji hotelu Hampton by Hilton Lublin zasiądą projektanci mody, scenografowie, dyrektorzy znanych firm odzieżowych, którzy są zaangażowani w pokaz mody bez precedensu. Zasiądą … Czytaj dalejGwiazdy w Hiltonie

O festiwalu w Warszawie

Dwudziestu dziennikarzy potwierdziło udział w warszawskiej konferencji prasowej Europejskiego Festiwalu Smaku, która rozpocznie się w poniedziałek 27 sierpnia o 11 w Kafe Zielony Niedźwiedź. Opowiemy o festiwalu, zjemy razem polewkę ułańską z cebularzem. To już tradycja. Od 5 lat opowiadamy o Lublinie, regionie i festiwalu w Warszawie. Najpierw w gościnnych progach Instytutu Adama Mickiewicza, ostatnio … Czytaj dalejO festiwalu w Warszawie

Teatr Podręczny

Pojawia się i znika. Pojawia się w różnych punktach Starego Miasta. W Noc Kultury pojawił się z historią zainspirowaną tajemniczą kolekcją negatywów, znalezionych na strychu kamienicy Rynek 4. Główne postacie to fotograf: Abram Zylberberg – oraz dwie sfotografowane dziewczynki. Historia, którą jedynie znamy ze znalezionych zdjęć ożyła w przestrzeni starego miasta gdzie, kiedyś przed wojną … Czytaj dalejTeatr Podręczny

Poeta Czechowicz w 2 PI ER

Obok Leśmiana jest literackim bohaterem Europejskiego Festiwalu Smaku. W wierszu Prowincja Noc najpiękniej napisał o blaszanym koguciku. Poeta na najwyższym poziomie pojawi się w restauracji 2 PI ER, położonej na najwyższym poziomie budynku Lubelskiego Centrum Konferencyjnego. Poeta pojawi się także w innych punktach miasta. na wieży furgotał blaszany kogucik na drugiej zegar nucił mur fal … Czytaj dalejPoeta Czechowicz w 2 PI ER

Taxi Radio Festival

3 tony masy, karoseria z dwuwarstwowej stali i „niezniszczalne” opony. Czyli legendarne BMW. To tylko jedno z wypasionych aut, którymi swych klientów wozi Taxi Radio MPT Lublin. Nasi goście będą bezpiecznie podróżować po Lublinie, wykręcając numer: (81 191 91). To właśnie Taxi Radio będziemy polecać Gościom Europejskiego Festiwalu Smaku. To obecnie jedna z większych firm taksówkowych … Czytaj dalejTaxi Radio Festival

Smak tanga

Po raz pierwszy do strefy sztuki na Europejskim Festiwalu Smaku dołącza taniec. Wzbogaci pokaz mody, w którym gwiazdy polskich seriali zaprezentują ubrania odwołujące się do międzywojennej elegancji. Za sprawą Akademii Tanga Argentyńskiego, stowarzyszenia zajmującego się prezentowaniem i propagowaniem tradycji i kultury tanga argentyńskiego i polskiego poznacie smak tanga. Będzie żywiołowo i nastrojowo. W niezwykłym spektaklu … Czytaj dalejSmak tanga

Good Chef 2018 Nominacje

9 zawodników do tegorocznej edycji nominowali Maestro Jena Bos, wieloletni szef kuchni na dworze króla Belgii, Waldemar Sulisz, dyrektor festiwalu oraz Andrzej Rudziński, sędzia techniczny. Oto 9 wspaniałych. Mateusz Ciołko, Perłowa Pijalnia Piwa Szef kuchni w Perłowej Pijalni Piwa. Cechuje go doskonała znajomość kuchni regionalnej. Zafascynowany filozofią ruchu slow food, na talerzu maluje pejzaże. W konkursie … Czytaj dalejGood Chef 2018 Nominacje

Bajka o królewnie

Stacja Teatr z Konopnicy pokaże na festiwalu bajkę o królewnie, co za dużo ciuchów miała. Bajkę dla dzieci małych i dużych. Przed Ratuszem zobaczycie przewrotną bajkę Grzegorza Reszki Kop-ciuszek. Czyli „bajkę o królewnie co za dużo ciuchów miała”. Tekst sztuki autorstwa debiutanta Grzegorza Reszki, ucznia dramatopisarza Macieja Wojtyszki powstał na podstawie znanego wszystkim „Kopciuszka”. Stacja Teatr … Czytaj dalejBajka o królewnie

Diorama przed Bramą

W sobotę 8 września o poranku drużyna piechoty polskiej, walcząca z bolszewiami na Lubelszczyźnie rozbije biwak przez Bramą Krakowską. Fantastyczna Dioram wzbogaca program festiwalu i doskonale wpisuje się w obchody 100 lecia odzyskania niepodległości. Diorama „Projektu Wojsko Polskie 1918 – 1921” przedstawiać będzie biwak drużyny piechoty polskiej z okresu walk z bolszewikami na Lubelszczyźnie. Zwiedzający … Czytaj dalejDiorama przed Bramą

Andrea Camastra

Oto Andrea Camastra. Genialny kucharz, włoski wizjoner, który nieźle w Polsce namieszał. Mimo gwiazdki Michelin skromny i otwarty. W Polsce znalazłem jedne z najlepszych produktów, z jakimi miałem do czynienia – mówi w wywiadach. W swojej restauarcji nie używa produktów ze sklepów i hurtowni. Po te najwyższej jakości jeździ do swoich gospodarstw w województwie podkarpackim. … Czytaj dalejAndrea Camastra

100 dań lubelskich

100 dań lubelskich. Przewodnik dla szefów kuchni i turystów ukaże się na Europejskim Festiwalu Smaku. To obok 3 edycji przewodnika „100 best restaurants” i katalogu festiwalu „wydawnicza” część Europejskiego Festiwalu Smaku. 100 dań tak spodobało się portalowi Onet, że ich logo widnieje na 1 stronie okładki. Fotografię na okładkę wykonała Małgorzata Sulisz, projekt i łamanie … Czytaj dalej100 dań lubelskich

Program festiwalu

PROGRAM 30 SIERPNIA 2018 Czwartek 20.00 – Amuse-bouche. Kolacja z Czechowiczem w zakładzie Ojca Grudnia. Z udziałem Joanny Zętar, dr Jarosława Cymermana i prof. Aleksandra Wójtowicza, restauracja 2 PI ER (rezerwacje) 03 WRZEŚNIA 2018 Poniedziałek 17:00 – Nowość. Warsztaty kulinarne dla dzieci, Kooperatywa Lubelska, Kowalska 1 18:00 – Wernisaż wystawy fotografii „Czesia 2”. Tomasz Bosiacki, restauracja Hades … Czytaj dalejProgram festiwalu

Leica Open Day

Nie jeden, a trzy dni z legendarnymi aparatami Leica. Tradycyjnie w Galerii Sztuki Sceny Plastycznej KUL spotkają się fani Leiki. Przez 3 dni będą z aparatami firmy Leica wędrować śladami Edwarda Hartwiga i fotografować Lublin, którego nie ma. Europejski Festiwal Smaku to jeden z najważniejszych festiwali smaku i sztuki w Polsce. W tym roku poświęcony … Czytaj dalejLeica Open Day

Pokaz mody

Gwiazdy filmu i ekranu ze Sławomirą Łozińską na czele, wystąpią na festiwalowym pokazie mody dedykowanym Dwudziestoleciu Międzywojennemu. Na wybieg wyjdzie także dziennikarka Anna Popek. Moda jest częścią kultury. I barwnym widowiskiem. Kiedy rok temu na festiwalowy wybieg wyszła Izabela Trojanowska z grupą aktorek i aktorów, brawom nie było końca. – W tym roku na scenie … Czytaj dalejPokaz mody

Kolacja historyczna

To kolejna odsłona projektu jemTeatr. W Zaczarowanej Dorożce najlepsi szefowie kuchni z Lublina zrekonstruują słynną kolację, którą zjedli Józef Czechowicz i Bolesław Leśmian. W restauracji pojawią się obaj Panowie. W rolę Czechowicza wcieli się Tomasz Banach z Zamościa. W rolę Leśmiana Tomasz Wójcicki. Panią Zamojską zagra Urszula Plewik ze Stacji Teatr. Co Czechowicz z Leśmianem … Czytaj dalejKolacja historyczna

Pieśni sefardyjskie

Kaja Mianowana. Niezwykła, pełna pasji aktorka z Lublina. Jej role w przedstawieniach: „Upiór w Operze” czy „Les Miserables” pokazują klasę Artystki. Na festiwalu zaśpiewa w Kaplicy Paryskiej bazyliki Dominikanów w Lublinie. Nowej, pięknej, szlachetnej sali koncertowej Lublina. Propozycja koncertu Pieśni Sefardyjskich doskonale wpisuje się w historię mistycznego Lublina. Koncert pieśni sefardyjskich w wykonaniu Kai Mianowanej … Czytaj dalejPieśni sefardyjskie

Princeska u Czechowicza

Na wystawie Anny Moryto w Muzeum Czechowicza będą zaprezentowane XIX wieczne stroje damskie wykonane w pracowni Stroje z Pasją. Suknie odzwierciedlają niemal wszystkie najważniejsze style w modzie z tego okresu. Od delikatnych i zwiewnych sukien w stylu „Empire” po rozbudowane toalety z końca wieku. Wśród prezentowanych strojów znajdą się suknie balowe, w tym z przełomu … Czytaj dalejPrinceska u Czechowicza

Wolna Puławianka

  Tego jeszcze nie było. Lubelscy artyści namalują świnkę puławską. Zwaną popularnie Wolną Puławianką. Wolną, bo z wolnego wybiegu. Motto wystawy i jej przekorne przesłanie brzmi tak: – Kubusiu, jak się pisze MIŁOŚĆ? – Prosiaczku, MIŁOŚĆ się nie pisze, MIŁOŚĆ się czuje. Historia rasy, powstałej w Gołębiu (tam gdzie jest Domek Loretański i gdzie fruwają … Czytaj dalejWolna Puławianka

Nowe nalewki

XXVIII Ogólnopolski Turniej Nalewek w Lublinie,  edycja „Nalewki ziołowe”. Gościem specjalnym Seminarium „Nalewki i zioła lecznicze” będzie Jego Ekscelencja Edgar Ghazaryan, Ambasador Republiki Armenii w RP.  Pamięci Piotra. Był z nami od 2003 roku, od drugiego Turnieju Nalewek. Jako przewodniczący kapituły ogłaszał wyniki z festiwalowej sceny. Uwielbiał nalewki ziołowe. Piotr Bikont, Przyjaciel festiwalu, tak nagle zginął … Czytaj dalejNowe nalewki

Śniadanie prasowe

Śniadanie prasowe po lubelsku towarzyszyć będzie konferencji prasowej Europejskiego Festiwalu Smaku, która odbędzie się w poniedziałek 20 sierpnia o 12 w restauracji 2 PI ER w Lublinie. W konferencji prasowej wezmą udział: Krzysztof Grabczuk, Wicemarszałek Województwa Lubelskiego, Anna Augustyniak, Sekretarz Województwa i Dariusz Donica, Dyrektor Departamentu Promocji i Turystyki Urządu Marszałkowskiego w Lublinie. Ze strony … Czytaj dalejŚniadanie prasowe

Zaproszenie do podróży

Szanowni Państwo, w 2018 roku obchodzimy 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości. Historia naszego miasta pokazuje, że Lublin był nie tylko świadkiem, ale i sprawcą wydarzeń, które kształtowały wolną Polskę. Świadomi naszego dziedzictwa świętujemy ten wyjątkowy rok z hasłem „Lublin 1918-2018. Inspiruje nas wolność”. Dziesiąta, jubileuszowa edycja Europejskiego Festiwalu Smaku czerpie inspiracje z kuchni międzywojennego Lublina … Czytaj dalejZaproszenie do podróży

Cudowna kuchnia

Szanowni Państwo, Drodzy Smakosze, irlandzki pisarz, laureat Nagrody Nobla George Bernard Shaw trafnie zauważył kiedyś, że „nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”. Od siebie dodam jednak, że prawdziwie można pokochać tylko jadło dobrej jakości. A takim właśnie szczyci się lubelska kuchnia. Kulinarna sukcesja naszego regionu to olbrzymi skarbiec, do którego swoje smakowite … Czytaj dalejCudowna kuchnia

Słowo na festiwal

Szanowni Państwo, mieszkańcy Lublina i regionu, Goście z Polski i Europy Serdecznie zapraszam na polską edycję Europejskiego Festiwalu Smaku, dedykowaną 100 rocznicy odzyskania niepodległości. To także 10,  jubileuszowa edycja festiwalu. Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego uczestniczy w powstawaniu i wspiera festiwal od pierwszej edycji. W ciagu 10 lat udało się zbudować największy festiwal smaku w Polsce, … Czytaj dalejSłowo na festiwal

O festiwalu

X Europejski Festiwal Smaku 2018 3-9 września 2018 – Lublin Stare Miasto Edycja polska „Dwudziestolecie Międzywojenne” Literatura – muzyka – teatr – sztuka – fotografia | Pokazy kulinarne | Laboratoria smaku |Instalacje i Strefy jarmarku | Spotkania i debaty | Kolacje i eventy na mieście Wydarzenie jest realizowane w ramach obchodów „Lublin 1918-2018. Inspiruje nas … Czytaj dalejO festiwalu