Program

Dzień 1 02.09

18:00

Benefis padre Tomasza Dostatniego, Wirydarz Centrum Kultury w Lublinie. Inauguracja Europejskiego Festiwalu Smaku.

Tylko na zaproszenia.

Dzień 2 03.09

18:00 

Salon literacki. Wieczór autorski Tomasza Dostatniego i Piotra Nowiny-Konopki „Między tronem i ołtarzem”, Księgarnia Dosłowna, Centrum Kultury w Lublinie.

19:00

Otwarcie wystawy fotografii Kingi Hendzel „Black & White Jazz”, Galeria Wirydarz Centrum Kultury w Lublinie.

Dzień 3 04.09

12:00 

Otwarcie Jarmarku Festiwalowego, Stare Miasto.

13:00 

Prezentacja wystawców, spacer po stoiskach, konkursy z nagrodami do godziny 20, Stare Miasto.

14:00

Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.

19:00

Wernisaż malarstwa Zofii Leszczyńskiej: Ptaki, kwiaty i anioły św. Franciszka, ze specjalnym udziałem Włodzimierza Staniewskiego, założyciela OPT Gardzienice, degustacja ciasteczek św. Franciszka wypieczonych przez Elżbietę Cwalinę, Wirydarz klasztoru Dominikanów.

Dzień 4 05.09

10:00 

Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, konkursy, nagrody do godziny 20, Stare Miasto.

14:00 

Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.

18:00 

Premiera spektaklu „Casta Diva, che inargenti & OkzseiK” z udziałem Dominiki Zamary i Pawła Kieszko, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.

19:00 

Spotkanie z Dominiką Zamarą, księżniczką światowej Opery, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.

Dzień 5 06.09

12:00 

Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, do godziny 20, Stare Miasto.

12:00 

Konkurs Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024, Trybunalska Caffe.

13:00

Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Scena Smaku, plac po Farze.

13:30

Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.

15:00

Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.

16:00

Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni z Technikum Pszczelarskiego, Scena Smaku, plac po Farze.

16:30

Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.

17:00

O roli dyplomacji kulinarnej w promocji Województwa Lubelskiego i miasta Lublin. Spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek. Rozmowa z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego, Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna, Krakowskie Przedmieście 6.

17:00

Czytanie fotografii, spotkanie z Romanem Krawczenko, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej Kul

17:30

Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni ze Technikum „Lider” w Lublinie, Scena Smaku, plac po Farze.

18:00

Konkurs Good Chef Junior – ogłoszenie werdyktu jury, Scena Smaku, plac po Farze.

18:15

Festiwal Drzewo Życia w Gardzienicach. Pokaz lepienia pierogów teatralnych w wykonaniu Małgorzaty Solis, Scena Smaku, plac po Farze.

18:45

Ogłoszenie wyników konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Scena Smaku, plac po Farze.

19:15

Koncert Gaii Mobilij (Italia), Scena Smaku, plac po Farze.

21:00

Koncert kapeli Waleria i piękne róże „Potańcówka, jakiej świat nie widział”, Scena Smaku plac po Farze.

Dzień 6 07.09

11:00 

Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.

11:30

Degustacja waty cukrowej z Polskim Cukrem, Stół Spotkań, plac po Farze.

12:00

Ogólnopolski Turniej Nalewek i Lubelskie Spotkania Nalewkowe, Browar Wielokran, Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1.

12:15

Festiwal Kaszy Gryczaki. Pokaz gotowania gołąbków, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.

13:00

Pokaz kulinarny Katarzyny Bosackiej, Scena Smaku, plac po Farze.

13:30

Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, spotkanie z Witoldem Nowakowskim, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.

14:00

O śledziach starszych niż Chrystus Piotr Celtycki, pokaz, degustacja, plac Po farze.

14:30

I MIstrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy Lubelskich na Czas, plac Po farze.

15:00

Maraton smaku. Finał Ogólnopolskiego Konkursu KGW z Krajową Grupą Spożywczą, pokazy gotowania, prezentacje, Scena Smaku, Stół Spotkań, plac po Farze.

16:00

O śledziach starszych niż Chrystus Piotr Celtycki, pokaz, degustacja, plac Po farze.

16:15

Julia Szeremeta i Michał Fabiszewski. Maraton smaku z Krajową Grupą Spożywczą. Ciąg dalszy, plac po Farze.

17:00

Pokaz kulinarny w wykonaniu chefa kuchni Michała Zakrzewskiego – Restauracja Nowa Piwnica Smaku z Opola Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.

18:00

Projekt RE:Union Smaków – Kolacja historyczna z królem Kazimierzem Jagiellończykiem, degustacja dań sprzed 550 lat, komentują Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki, Stół Spotkań, plac po Farze.

19:00

Koncert Adama Bałdycha, gwiazdy festiwalu. Adam Bałdych redefiniuje pojęcie skrzypiec – The Guardian. Największy talent skrzypiec naszych czasów, bazylika Dominikanów.

19:50

Ogłoszenie wyników Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, plac Po farze.

20:00

Koncert „Limboski solo”, plac Po farze.

21:00

Premiera książki „550 lat kuchni lubelskiej”. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, Maciejem Nowickim i Waldemarem Suliszem, Stół Spotkań, plac Po farze.

Dzień 7 08.09

12:00 

Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.

13:00

Spacer ziołoleczniczy z Justyną Pargiełą z Pytania na śniadanie, Błonia pod Zamkiem.

13:30

Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.

14:00

Eliksir św. Kazimierza. Spotkanie z Justyną Pargiełą, Stół Spotkań, plac po Farze.

14:15

Spacer historyczny z Kazimierzem Jagiellończykiem. Oprowadza Agata Hrycaj. Start przy kościele powizytkowskim.

15:00

Festiwal Parzynalia z Bełżyc. Pokaz gotowania, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.

16:00

Pokaz gotowania Łukasza Modelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.

16:45

Św. Franciszek głosi kazanie do ptaków, Stół Spotkań, plac po Farze.

17:00

Projekt Re:Union Smaków – Debata historyczna „Unia Lubelska Inspiracje” z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego i Macieja Nowickiego, prowadzenie Łukasz Modelski, Sala Unii Lubelskiej klasztor Dominikanów.

17:00

Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania chefów kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, Scena Smaku, plac po Farze.

17:00

Czytanie fotografii, spotkanie z Magdaleną Chojnacką, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL

18:00

Uroczysta msza św. w intencji 550 lat Województwa Lubelskiego z wykonaniem przez Barbarę Rogalę z Zespołu Wokalnego Polskiej Opery Królewskiej hymnu „Omni die nic Mariae”, zwanego modlitwą św. Kazimierza, patrona Polski i Litwy, Bazylika Dominikanów.

19:00

Projekt Re:Union Smaków – koncert Grzegorza Rogali, Projekt P.G.R. „Polish Psalter” Psalmy Jana Kochanowskiego, uroczyste zakończenie festiwalu, Bazylika Dominikanów.

Uwaga. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany programu na lepsze. Zapraszamy na stronę festiwalu: www.europejskifestiwalsmaku.pl