Łukasz Modelski

Znakomity historyk sztuki, średniowiecznik, który z równą przyjemnością konsumuje posiłki i literaturę – jest po raz pierwszy gościem naszego festiwalu. To wielka radość, bo jego książka „Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu” jest dla naszego festiwalu nieustannym źródłem inspiracji.

To zbiór niezwykłych rozmów o smaku. „Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich. To na swój sposób amatorzy, którzy przerośli nie jednego mistrza: restauratorka i dziennikarka Agnieszka Kręglicka; laurteatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego – Anne Aplebaum; twórca międzynarodowego ruchu Slow Food Carlo Petrini; Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji by produkować wino; autorka „Jedz, módl się, kochaj” Elizabeth Gilbert; kucharz i bibliofil – Grzegorz Łapanowski; koneser wina Tomasz Kolecki-Majewicz i smakosz whisky Charles Maclean; osobista kucharka Mitterranda – Daniele Mazet-Delpeuch oraz Michel – prawnuk Auguste Escoffiera, najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku, który przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku” – czytamy na stronie znak.com.pl – o książce Łukasza. Co ugotuje na festiwalu z młodymi szefami kuchni? Zapraszamy.

Łukasz Modelski

Historyk sztuki, mediewista i gurmandzista. Autor książek kulinarnych dla dorosłych i dla dzieci. W radiowej Dwójce prowadzi kultową Drogę przez mąkę – audycję o związkach literatury i kuchni i gotuje dania historyczne na antenie TVP Historia. Zdarza mu się sędziować w konkursach kulinarnych i winnych, rozmawiać z szefami kuchni i winiarzami, pisać i gotować.