W restauracji „Trybunalska City Pub” już po raz ósmy odbędzie konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, w którym wyłonione zostaną kulinarne produkty z regionu lubelskiego wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.
Producenci tradycyjnie ubiegać będą się o laury w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole) oraz inne. Zgłaszać można dowolną liczbę produktów.
Spośród zgłoszonych specjałów Kapituła Dobrego Smaku składająca się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Lubelszczyzny 2023” dla każdej z kategorii. Po raz kolejny w każdej z kategorii mogą zostać przyznane wyróżnienia „GRAND PRIX – Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2023” dla produktu najlepszego z najlepszych.
W związku z trwającą agresją Federacji Rosyjskiej na Ukrainę i wojną w tym kraju, w regionie Lubelskim w dalszym ciągu przebywa bardzo dużo uchodźców, którzy stanowią dziś istotny element lokalnej społeczności. Są wśród nich osoby, które podjęły działalność kulinarno-gastronomiczna oferując swoje ukraińskie regionalne przysmaki. Dla tych osób stworzyliśmy specjalna kategorię konkursową: Ukraińskie Smaki. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na festiwalowej scenie smaku w Lublinie.
Konkurs organizowany jest przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego
Województwa Lubelskiego, Polską Akademię Smaku oraz Kresową Akademię Smaku przy współpracy Restauracji „Trybunalska City Pub”. Jego celem jest wyszukiwanie tradycyjnych produktów pochodzących z regionu lubelskiego, ich promocja oraz wspieranie lokalnych producentów, którzy dbają o najwyższą jakość swoich wyrobów.
Warto przypomnieć raz jeszcze wypowiedź Jana Babczyszyna, koordynatora konkursu, że „Misją konkursu jest nagradzanie i prezentacja tego, co wyjątkowe i prawdziwe w kulinariach regionu. Można to zrobić tylko wtedy kiedy rozumiemy zarówno tradycje jak i współczesność miejsca, w którym mieszkamy i żyjemy. Region lubelski to obszar bardzo piękny na mapie naszego kontynentu. Kraina od wieków pozostająca na styku wielu kultur – łącząca tradycje Wschodu i Zachodu, wpływy katolickie, prawosławne, judaistyczne, greckie, ormiańskie czy tatarskie.
Ta różnorodność w kontekście kulinariów łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha – pasja ludzi, dzięki którym produkty te powstają. Każde miejsce ich wytworzenia, każdy ich twórca, to osobna opowieść, którą warto poznawać i upowszechniać. Produkty, które nagradzamy i rekomendujemy zdecydowanie są powodem do dumy. Każdy z nich mogłoby być ozdobą i atrakcją dla wszystkich poszukiwaczy kulinarnych wrażeń w każdym miejscu Polski i Europy.”