Inspiruje nas Wolność

Śniadanie prasowe

Śniadanie prasowe

Śniadanie prasowe po lubelsku towarzyszyć będzie konferencji prasowej Europejskiego Festiwalu Smaku, która odbędzie się w poniedziałek 20 sierpnia o 12 w restauracji 2 PI ER w Lublinie. W konferencji prasowej wezmą udział: Krzysztof Grabczuk, Wicemarszałek Województwa Lubelskiego, Anna Augustyniak, Sekretarz Województwa i Dariusz Donica, Dyrektor Departamentu Promocji i Turystyki Urządu Marszałkowskiego w Lublinie. Ze strony miasta oczekujemy Krzysztofa Żuka, Prezydenta Miasta Lublin i Michała Karapudy, Dyrektora Wydziału Kultury.

Festiwal reprezentować będą Waldemar Sulisz, pomysłodawca i Dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku, prezes Stowarzyszenia Kresowa Akademia Smaku i Jean Bos, Z-ca Dyrektora Festiwalu i wiceprezes Stowarzyszenia Kresowa Akademia Smaku. Wszyscy zasiądą przy wspólnym stole, zastawionym na dachu Lubelskiego Centrum Konferencyjnego. Wspólny stół i spotkanie to po raz kolejny idea festiwalu. Na stole znajdą się regionalne potrawy lubelskie, na nowo zinterpretowane przez Kubę Piętowskiego, szefa kuchni restauracji 2 PI ER.

Menu śniadania prasowego

Cebularzyki

Salceson po lubelsku

Lubelski bajgiel

Wiejska kanapeczka

Ptysie z wędzonym pstrągiem z Pustelni

Szyneczka z karpia z Pustelni

Zupa rybna po lubelsku

Czarne chinkali z kominkami

Juki huzarskie

Na fotografii salceson z mięsa świnki rasy puławskiej w mistrzowskim wykonaniu Kuby Piętowskiego. Fotografia Małgorzata Sulisz

O festiwalu i smaku

Smak jest istotną częścią marki Lublina i Województwa Lubelskiego. W 2018 roku Lublin smaków będzie miał smak niepodległości. Jego symbolem jest gęś i jabłko. Czy tylko? Smak niepodległości ma 3 wymiary. Z jednej strony to ułański smak. Smak Józefa Piłsudskiego. Z drugiej to wytworny smak najlepszych restauracji przedwojennego Lublina. To fantazyjny smak Bolesława Wieniawy-Długoszowski, który konno wjechał do Hotelu Europa. Z trzeciej to regionalny smak. Smak Władysława Beliny-Prażmowskiego, związanego z Godziszowem i Janowem Lubelskim.