Inspiruje nas Wolność

Śniadanie po lubelsku

Śniadanie po lubelsku

Już po raz trzeci Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego ogłosił festiwalowy konkurs na „Śniadanie po lubelsku”. Ponieważ kreatywność młodych szefów kuchni nie zna granic, w tym roku spodziewamy się intrygujących propozycji na nasze, lubelskie śniadanie, przygotowane ze świeżych, lokalnych produktów.

Nominowane Restauracje i Hotele biorą udział w III edycji konkursu „Śniadanie po Lubelsku”. Zadanie polega na przygotowaniu propozycji serwowanych potraw śniadaniowych w kategoriach: wytrawnych, wegetariańskich i słodkich, przy użyciu produktów wyróżnionych tytułem Marka Lubelskie.

Jury konkursowe wybiera najsmaczniejsze i najbardziej typowe dla Regionu Lubelskiego przepisy. Tak powstaje wzorcowy model śniadania po lubelsku, którym chcemy witać wszystkich odwiedzających Lubelszczyznę.
Jest to wspólna akcja Kresowej Akademii Smaku i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, który widzi jak ważną rolę w promocji województwa może odgrywać smak.

W akcji biorą udział nominowane najlepsze hotele i restauracje: Restauracja Szczupak LubLIN, Montis Hotel & SPA Poniatowa, Hampton by Hilton Lublin, Mandragora, Pelier Bistro, Vanilla.