Tworzenie nalewki to nie tylko umiejętność, ale przede wszystkim pasja. To sztuka wydobywania z natury tego, co najlepsze i zamknięcia tego w szklanej fiolce. Każda nalewka to opowieść, historia zapisana w aromatach i barwach. To wynik cierpliwości, doświadczenia i miłości do natury.
Twórcy nalewek, jak alchemicy, łączą różne składniki, by stworzyć unikalne kompozycje smakowe. Każda kropla nalewki to efekt długich godzin pracy, starannego doboru składników i precyzyjnego procesu maceracji. To właśnie dzięki ich zaangażowaniu możemy delektować się niezwykłymi smakami, które przenoszą nas w świat wyobraźni i wspomnień.
Tworzenie nalewek to sztuka, która towarzyszy ludzkości od wieków. W regionie lubelskim, obfitującym w różnorodne owoce, zioła i bogate tradycje, nalewkarstwo ma swoje głębokie korzenie.
Chociaż dokładne początki nalewkarstwa na Lubelszczyźnie trudno ustalić, to można przypuszczać, że pierwsze nalewki powstawały już w średniowieczu. Wówczas alkohol był cennym towarem i wykorzystywany był nie tylko jako napój, ale również jako środek konserwujący oraz składnik leków. Mnisi i zielarze, którzy doskonale znali właściwości roślin, eksperymentowali z różnymi kombinacjami ziół i alkoholi, tworząc pierwsze nalewki.
W kulturze ludowej nalewki pełniły wiele ważnych funkcji. Były nieodłącznym elementem spotkań rodzinnych i sąsiedzkich, a także prezentem dla gości. Nalewki wykorzystywano również w celach leczniczych, wierząc w ich zdolność do leczenia różnych dolegliwości. Każda gospodyni miała swoje własne, przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy na nalewki, które były uważane za rodzinną tajemnicę.
Okres zaborów był trudny dla rozwoju nalewkarstwa, jednak tradycja ta przetrwała dzięki staraniom prawdziwych pasjonatów. Po odzyskaniu niepodległości na terenie Rzeczypospolitej nastąpił pewien renesans nalewkarstwa. Powstawały nowe przepisy, a nalewki stały się symbolem polskiej gościnności.
Współcześnie nalewkarstwo przeżywa prawdziwy renesans. Coraz więcej osób interesuje się tradycyjnymi przepisami i tworzy własne, autorskie nalewki. Dzięki temu możemy odkrywać na nowo bogactwo smaków i aromatów, które oferuje nam natura.
Nalewkarstwo na Lubelszczyźnie to nie tylko tradycja, ale również sztuka i pasja. Dzięki staraniom wielu twórców, udało się zachować tę piękną tradycję i przekazać ją następnym pokoleniom. Nalewki z Lubelszczyzny to prawdziwy skarb, który warto poznać i docenić. Nalewki są tu wyjątkowe i niepowtarzalne.
Co roku powtarzamy dokładnie te same słowa Piotra Bikonta, że „nic tak nie pomaga na (…) depresję jak łyk słońca zamkniętego we flaszy”.
Warto zacytować też jak o nalewkach pisze animator kultury i propagator nalewkowych tradycji Jan Babczyszyn: Owoce, kwiaty, zioła uwięzione wraz ze słońcem w słojach szklanych odbywają tajemniczy taniec, który przemienia je w magiczny eliksir. Każda nalewka to zapisana inna historia. Jej degustacja to cudowna podróż w przeszłość. W swoich kolorach i aromatach nalewki przywołują kolory, smaki i zapachy lata. Pobudzają zmysły, pokrzepiają duszę, dają radość i nadzieję. Nieustająco uwodzą i czarują.
Cieszymy się, że po raz kolejny w Lublinie spotkają się pasjonaci i artyści tworzenia tych niezwykłych trunków.
Konkurs nalewek – święto smaków
Konkurs nalewek, który odbędzie się podczas naszego festiwalu, to doskonała okazja, aby poznać i docenić kunszt lokalnych i nie tylko twórców. To święto smaków, podczas którego będziemy mogli delektować się różnorodnością aromatów i barw.
W ramach Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie w dniu 7 września 2024 roku w godzinach: 12:00 – 15:00 w sali Browaru Zakładowego WIELOKRAN (w Centrum Spotkań Kultur) przy. Pl. Teatralnym 1 odbędzie się specjalna edycja Lubelskich Spotkań Nalewkowych, w ramach których obędzie się XXXIV Ogólnopolski Turniej Nalewek – Lubelskie Spotkania Nalewkowe 2024
(w nowej formule).
Lubelskie Spotkania Nalewkowe mają na celu rozpowszechnianie polskich tradycji nalewkarskich i odkrywanie najlepszych receptur, a także nagradzanie twórców najlepszych nalewek. Mamy nadzieję, że po raz kolejny udowodnimy w Lublinie, że nalewki ciągle czarują.
Lubelskie Spotkania Nalewkowe to propozycja otwartych krótkich wykładów i spotkań warsztatowo-degustacyjnych dla mieszkańców Lublina i Województwa Lubelskiego na temat tradycji, historii nalewek, sposobu ich tworzenia, a także możliwość dyskusji i zadawania pytań szczegółowych mistrzom tego fachu. Uczestnicy spotkania będą mogli porozmawiać o różnicach oraz unikatowych cechach produktów do wytwarzania nalewek między innymi zależnych od regionu, w którym występują, ze szczególnym uwzględnieniem walorów Województwa Lubelskiego.
Podczas specjalnej edycji Lubelskich Spotkań Nalewkowych twórcy najlepszych trunków otrzymają symboliczne Karafki oraz dyplomy z tytułami :
Mistrz Dobrego Smaku
XXXIV Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek – Lubelskich Spotkań Nalewkowych 2024
Po raz pierwszy w Lublinie wszyscy uczestnicy wydarzenia czyli twórcy nalewek, goście specjalni oraz uczestnicy obserwatorzy staną się „wielka kapitułą dobrego smaku” i wyróżnią twórców najlepszych nalewek.
Podczas imprezy autorzy nalewek przedstawią się w krótkiej prezentacji, opowiedzą o swojej pasji, a także poczęstują uczestników spotkania swoimi wybranymi trunkami.
Każdy uczestnik spotkania otrzyma do dyspozycji kartę do głosowania z „jednym głosem”, który będzie mógł oddać na jednego autora ze wskazaniem najlepszej nalewki. Przy głosowaniu należy uwzględnić walory smakowe, zapachowe, klarowność i harmonię wybranej nalewki. Nie bez znaczenia powinna tez być pasja, którą twórca nalewek wykaże się podczas prezentacji.
Nad sprawnym przebiegiem głosowania oraz przeliczeniem głosów czuwać będzie Kapituła Dobrego Smaku powołana przez organizatorów. Karty do głosowania każdy uczestnik otrzyma przed rozpoczęciem spotkania. Przed głosowaniem organizatorzy spotkania omówią i przedstawią zasady plebiscytu. Głosowanie będzie mieć charakter całkowicie jawny i jest formą wyrazu swojej opinii przez osoby biorące udział w imprezie.
Najwybitniejsi twórcy – autorzy najlepszych trunków a zarazem ciekawe postaci otrzymają tytuły: Mistrza Dobrego Smaku XXXIV Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek – Lubelskich Spotkań Nalewkowych 2024.
Uwaga !
Wydarzenie dedykowane jest wyłącznie dla osób pełnoletnich, których pasją jest tworzenie nalewek oraz zdobywanie wiedzy i doświadczenia w tym zakresie. Udział w spotkaniu jest bezpłatny, jednak wymagane jest wcześniejsze zapisanie się na listę uczestników oraz w przypadku zgłaszania nalewek do degustacji, wymagane jest wypełnienie specjalnej karty zgłoszenia. Regulamin i karta zgłoszenia dostępne są na stronie: www.europejskifestiwalsmaku.pl.
W celu zgłoszenia udziału w Spotkaniach należy wysłać emaila z prośbą o dokonanie rezerwacji miejsca na adres: polskaakademiasmaku.jb@gmail.com
Po otrzymaniu potwierdzenia należy wydrukować je i zabrać ze sobą na spotkanie.
Brak potwierdzenia uniemożliwi udział w imprezie.
Ilość miejsc jest ograniczona. O wpisaniu na listę uczestników zadecyduje kolejność zgłoszenia.
Zapraszamy wszystkich miłośników dobrych trunków do udziału w degustacji i głosowania na najlepszą nalewkę.