Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024

Szanowni Państwo.
Zapraszamy do udziału w konkursie: NAJLEPSZY SMAK LUBELSZCZYZNY, 6 września 2024 r. (IX edycja)

6 września 2024 r roku w Restauracji „Trybunalska City Pub”, ul. Rynek 4, ( I piętro) w Lublinie już po raz dziewiąty odbędzie konkurs o tytuł „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, w którym wyłonione zostaną kulinarne produkty z regionu lubelskiego wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.

Producenci tradycyjnie ubiegać będą się o laury w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołówstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole) oraz inne. Zgłaszać można dowolną liczbę produktów.
Spośród zgłoszonych specjałów Kapituła Dobrego Smaku składająca się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Lubelszczyzny 2024” dla każdej z kategorii. Po raz kolejny w każdej z kategorii mogą zostać przyznane wyróżnienia „GRAND PRIX – Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024” dla produktu najlepszego z najlepszych.

Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 6 września około godziny 19.00 na festiwalowej scenie smaku w Lublinie.

Konkurs organizowany jest przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, Polską Akademię Smaku oraz Kresową Akademię Smaku przy współpracy Restauracji „Trybunalska City Pub”, ul. Rynek 4, Lublin. Jego celem jest wyszukiwanie tradycyjnych produktów pochodzących z regionu lubelskiego, ich promocja oraz wspieranie lokalnych producentów, którzy dbają o najwyższą jakość swoich wyrobów.

26 stycznia 2024 r. Radni Sejmiku Województwa Lubelskiego przyjęli uchwałę w sprawie ustanowienia roku 2024 „Rokiem Jubileuszu 550-lecia Województwa Lubelskiego”. W treści uchwały czytamy: W ponadtysiącletnich dziejach państwa polskiego ponad połowę, bo 550 lat, stanowi wielka i piękna historia województwa lubelskiego.

Jednym z ważniejszych elementów historii regionu jest kultura stołu i tradycje kulinarne. W tym kontekście warto przypomnieć raz jeszcze wypowiedź Jana Babczyszyn – koordynatora konkursu, że: „Misją konkursu jest nagradzanie i prezentacja tego, co wyjątkowe i prawdziwe w kulinariach regionu. Można to zrobić tylko wtedy kiedy rozumiemy zarówno tradycje jak i współczesność miejsca, w którym mieszkamy i żyjemy. Region lubelski to obszar bardzo piękny na mapie naszego kontynentu. Kraina od wieków pozostająca na styku wielu kultur – łącząca tradycje Wschodu i Zachodu, wpływy katolickie, prawosławne, judaistyczne, greckie, ormiańskie czy tatarskie.

Ta różnorodność w kontekście kulinariów łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha – pasja ludzi, dzięki którym produkty te powstają. Każde miejsce ich wytworzenia, każdy ich twórca, to osobna opowieść, którą warto poznawać i upowszechniać.

Produkty, które nagradzamy i rekomendujemy zdecydowanie są powodem do dumy. Każde z nich mogłoby być ozdobą i atrakcją dla wszystkich poszukiwaczy kulinarnych wrażeń w każdym miejscu Polski i Europy.”

Czekamy na Państwa zgłoszenia.