Inspiruje nas Wolność

Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2018

Już po raz trzeci producenci z regionu lubelskiego będą mogli pochwalić się swoimi wyrobami i zwrócić na nie uwagę uczestnikom Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.

7 września w restauracji Trybunalska, ul. Rynek 4 w Lublinie, odbędzie się konkurs na „Najlepszy Smak Lubelszczyzny”, w którym wyłonione zostaną regionalne produkty o najwyższych walorach smakowych, zapachowych i wizualnych.

Lokalni producenci ubiegać będą się o tytuł „Najlepszego Smaku Lubelszczyzny 2018” w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołóstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole). Dla tych, którzy nie znajdą odpowiedniego pola dla swoich wyrobów, przewidziano kategorię Inne. Zgłosić można dowolną liczbę produktów. Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy do 6 września wysłać wypełnioną kartę zgłoszeniową (osobną dla każdego specjału) na adres e- mail: polskaakademiasmaku@gmail.com i w dniu konkursu dostarczyć pięć porcji degustacyjnych każdego z produktów.

Spośród zgłoszonych specjałów Kapituła Dobrego Smaku składająca się z ekspertów kulinarnych, krytyków i znawców smaku – wyłoni najdoskonalsze, które zyskają miano „Najlepszego Smaku Lubelszczyzny 2018” w poszczególnych kategoriach. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 7 września około godziny 19.00 na festiwalowej scenie Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Konkurs organizowany jest przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego, Polską Akademię Smaku oraz Kresową Akademię Smaku. Jego celem jest wyszukiwanie tradycyjnych produktów pochodzących z regionu lubelskiego, ich promocja oraz wspieranie lokalnych producentów, którzy dbają o najwyższą jakość swoich wyrobów.

Lubelskie to region szczególnie  wyróżniający się na mapie Polski. Jak czytamy na oficjalnej stronie www.lubelskie.pl : „Lubelszczyzna w Unii Europejskiej to region bardzo piękny i egzotyczny, położony na wschodnich krańcach Polski, kraina od stuleci pozostająca na styku kultury Zachodu i Wschodu, łącząca tradycje katolickie, prawosławne, judaistyczne, ale także znacznie bardziej orientalne – greckie, ormiańskie, tatarskie…”

Region posiada jedną z najbogatszych i najciekawszych ofert turystycznych. Nieskażona jeszcze przyroda, parki narodowe, rezerwaty i parki krajobrazowe sprawiają, że Lubelszczyzna przyrodniczo zdecydowanie wyróżnia się na mapie kraju.  Wiele zachowanych zamków i rezydencji, dużo ważnych obiektów sakralnych, nostalgiczna zabudowa wiejska… to tylko część powodów, aby tutaj przyjechać.

Stolica Lubelszczyzny – Lublin, to jedno z najważniejszych w Polsce miast o wspaniałej historii i kosmopolitycznym charakterze. Kultura całego regionu jest jego prawdziwym skarbem narodowym. Jest to niezwykle wielobarwna mozaika, która czerpie ze źródeł etnicznych Lubelszczyzny sprzed setek lat, z  obyczajów przodków, którzy przybywali tu z różnych stron Europy oraz dawnej wielokulturowej i wielonarodowej Rzeczypospolitej. Łagodny klimat regionu, który  od średniowiecza przyciągał osoby pragnące tu żyć, pracować, wypoczywać, leczyć się, korzystać z bogactwa darów natury, dziś daje niezwykłe możliwości wykorzystania specyfiki regionu Lubelszczyzny dla tworzenia wielu niezapomnianych smaków.

Warto tu przypomnieć, czym jest produkt regionalny. Jest to (wg. oficjalnie przyjętej w Polsce definicji): „wyrób, który musi charakteryzować się tym, że wytwarzany jest w sposób indywidualny, nie na masową skalę, przy tym jest przyjazny dla środowiska, a także powstaje  z półproduktów, surowców lokalnie dostępnych. Produkt regionalny powinien przeobrażać się w wizytówkę regionu, gdyż jest wynikiem czerpania z jego niepowtarzalnego charakteru tego obszaru  i powstaje z  zaangażowania lokalnej społeczności, co przyczynia się do jej rozwoju, a jednocześnie stanowi bodziec do rozkwitu lokalnej przedsiębiorczości”.

Od kilku lat zauważamy nieustającą modę na produkty regionalne. Wynika to z faktu, że masowa produkcja spowodowała, że różnorodność dostępnych produktów nie idzie zawsze w parze z ich jakością i smakiem.  Dlatego Polacy na nowo „odkryli” wyjątkowy smak produktów regionalnych, które dają swoistą gwarancję niezmiennie dobrego i charakterystycznego smaku. Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2018” ma pomóc wyłonić te produkty, które powinny być szczególnie eksponowane na mapie regionu. Chcemy ich twórcom wynagrodzić ich cierpliwość, pracowitość, przywiązanie do regionu i tradycji oraz dbanie o zachowanie najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Pragniemy, by przyznane tytuły „Najlepszy Smak Lubelszczyzny – 2018” były dla twórców produktów regionalnych powodem do dumy, a także przyczynkiem dla wzrostu sprzedaży tych produktów.

Zapraszamy i zachęcamy do udziału w konkursie.

Pliki do pobrania

Karta zgłoszeniowa

Regulamin