Jedzeniu na czas. Każdy ze śmiałków, którzy będą mogli zgłosić się do udziału w dniu mistrzostw, otrzyma 10 cebularzy wypieczonych przez Piekarnię Tadeusz Zubrzycki w Kraczewicach MIstrzostwa Świata odbędą się w sobotę 7 września na placu Po farze.
Placki z cebulą, pieczone na skraju szabaśnika wywodzą się z kuchni żydowskiej. Ich historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Być może wypiekała je królowi Esterka, kazimierska kochanka króla. Przed izbą, gdzie mieszkała miał zatrzymać się król, prosząc o jedzenie. – Niewiele mam Panie, ledwie trochę mąki i cebuli, ale zaczekaj – miała powiedzieć piękna Żydówka. Król zatrzymał się, za kwadrans dziewczyna podała mu gorące placki z cebulą.
Dzięki Marioli i Tadeuszowi Zubrzyckim, którzy uparli się, żeby prawdziwy cebularz lubelski został zarejestrowany i zastrzeżony w Unii Europejskiej, zawodnicy będą „walczyć” z prawdziwymi, pysznymi cebularzami lubelskimi.
Piekarnia Tadeusz Zubrzycki jest Partnerem Gastro festiwalu.