Kolacja z Wyspiańskim

Kolacja z Wyspiańskim


To uczta duchowa w Old Pubie, w piątek 6 września, ale podczas uczty Anna Walczymska, szefowa kuchni restauracji „Uroczysko Zaborek” poda bliny żmudzkie. Co to za połączenie? Oto ono.

Stacja Teatr w Konopnicy: Projekt 3xW
Wesele | Wyspiański | Wilno

Część duchowa. Dlaczego Wesele?

Okazuje się, że na początku XX wieku “Wesele” grało ogromną rolę w życiu Polaków mieszkających pod zaborem, również tych mieszkających na Wileńszczyźnie – pod zaborem rosyjskim. Wilno było pierwszym spośród okupowanych przez Rosję miast, gdzie pokazano sztukę Wyspiańskiego w pełnej wersji scenicznej. “Wesele” wystawił wtedy bardzo dobry Teatr Polski pod kierownictwem Nuny Młodziejowskiej. Ta polska aktorka, reżyserka i dyrektor teatrów pochodziła z Wołynia, a kształciła się w Krakowie. Chodziła na Wyższe Kursy dla Kobiet, tzw. “Baraneum” (od nazwiska założyciela Adriana Baranieckiego), które były jedyną opcją kształcenia dla kobiet pozbawionych wówczas możliwości studiowania na wyższych uczelniach. Na kursach wykładali m.in. Stanisław Wyspiański i Lucjan Rydel. Nie wiadomo, czy Nuna spotkała się osobiście z Wyspiańskim, ale nie ulega wątpliwości, że miała kontakt z Lucjanem Rydlem, którego wesele Wyspiański przedstawił w swoim dramacie.

(http://www.wilnoteka.lt)

W programie:

Stacja Teatr Wesele. Czytanie performatywne
W rolach głównych:
Panna Młoda, Ula Plewik, Polska
Pan Młody, Rimvydas Lauikas ,Litwa
Poeta: Luigi Pagano Italia
Stańczyk: Jarosław Dumanowski

Spotkanie z Dorotą Wyspiańską, córką Śpiącego Stasia, wnuczką Stanisława Wyspiańskiego.
Prowadzi: Waldemar Sulisz

Część brzuchowa. Bliny i inne

Litewskie przysmaki prezentuje Anna Walczyńska, szefowa kuchni restauracji Uroczyska Zaborek. Jej mistrzowski pokaz zobaczycie na scenie w piątek właśnie.

Szczegóły w programie, wydarzenie bezpłatne, obowiązuje rezerwacja miejsc w restauracji Old Pub