W sobotę 7 września 2024 na placu Po farze zjemy kolację z Królem Kazimierzem Jagiellończykiem. Potrawę litewską, polską i wspólną naszą wybrali prof. Jarosław Dumanowski i szef Maciej Nowicki.
Cofniemy się do czasów, kiedy na przykład wesele siostry św. Kazimierza było największą ucztą weselną w Europie. Gotowało 146 kucharzy na na weselne dania „przerobiono” 323 woły, 284 świnie, 113 węgierskie owce, 625 owieczek, 1537 baranków, 490 cielaków, 684 prosiaki, 11500 gęsi, 40000 kur, wiele ten ryb różnego gatunku, 140 funtów rodzynek i 730 funtów fig. Dania doprawiono szafranem, pieprzem imbirem, goździkami , cynamonem i gałką muszkatołową.
Co ugotuje szef Maciej Nowicki, któremu w gotowaniu będą pomagać młodzi szefowie kuchni z jedynego w Europie Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej woli pod wodzą prof. Anny Szcześniak? Będą litewskie kołduny. Co jeszcze? Kolacja będzie komentowana, do jedzenia eksperci dołączą porcję wiedzy. Całość poprowadzi Kamila Ścibiorek.
Zapraszamy na leżaki, rozstawione przed Sceną Smaku. Wstęp wolny.