Inspiruje nas Wolność

Kolacja historyczna

Kolacja historyczna

To kolejna odsłona projektu jemTeatr. W Zaczarowanej Dorożce najlepsi szefowie kuchni z Lublina zrekonstruują słynną kolację, którą zjedli Józef Czechowicz i Bolesław Leśmian. W restauracji pojawią się obaj Panowie. W rolę Czechowicza wcieli się Tomasz Banach z Zamościa. W rolę Leśmiana Tomasz Wójcicki. Panią Zamojską zagra Urszula Plewik ze Stacji Teatr.

Co Czechowicz z Leśmianem zjedli w Zamościu?

O uczcie Józefa Czechowicza, Wacława Gralewskiego i Bolesława Leśmiana w Zamościu mówi się do dziś. Uczta odbyła się w restauracji „Centralka” w Zamościu. Z zachowanego opisu dowiadujemy się, że panowie zjedli: nowalijki, węgorza w galarecie, potrawkę z raków – na widok której Czechowicz dostał gęsiej skórki a Leśmian podskoczył z radości. Czechowicz zamówił faszerowaną kalarepkę, dalej panowie zjedli łososia w sosie „palermitaine”, a poeta Czechowicz zażądał kotletów po zamojsku. Na deser poeci zjedli kaczki z rożna, Czechowicz zamówił sobie słodką kawę i krem pomarańczowy. Po uczucie mocno zakrapianej koniakiem w trans wpadł Leśmian. Zamknął oczy i recytował: „Skoncentruj się i wczuj głęboko. Unosimy się w powietrzu. Wysoko, wysoko królowa pszczół będzie przyjmować kochanka. Będziemy w nich wnikać, nabrzmiewać jak plastry miodu”. Poetycki trans przerwał kelner z „Centralki” przynosząc bardzo słony rachunek. Kto go zapłacił, nie wiadomo.

Co zjedzą Goście kolacji historycznej z Czechowiczem i Leśmianem w Zaczarowanej Dorożce?

Kolację historyczną przygotują szef Mieczysław Dan z Zaczarowanej Dorożki oraz trójka młodych, bardzo kreatywnych szefów kuchni: Kuba Piętowski z restauracji 2 PI ER, Ireneusz Michaluk z restauracji Bombardino oraz Marek Panek z Hades Szeroka. Oto menu poetyckiej kolacji z Czechowiczem i Leśmianem.

Nowalijki, Mieczysław Dan, szef kuchni w Zaczarowanej Dorożce
Karp z Pustelni w galarecie lepszy od węgorza, Kuba Piętowski, szef kuchni w 2 PI ER
Zupa z raków, Mieczysław Dan, szef kuchni w Zaczarowanej Dorożce
Faszerowana kalarepka, Marek Panek, szef kuchni w Hades Szeroka
Łosoś w sosie „parmelitaine”, Ireneusz Michaluk, szef kuchni w Bombardino
Kotlety po zamojsku, Ireneusz Michaluk, szef kuchni w Bombardino
Wątróbki z kaczki z prawdziwkami, bobem, cebulką podlane Półtorakiem, lepsze od kaczek z rożna, Mieczysław Dan, szef kuchni w Zaczarowanej Dorożce
Desery, Mieczysław Dan, szef kuchni w Zaczarowanej Dorożce

(Tylko na zaproszenia)

Mieć cuda z dawnych bajek: fruwające konie,
pałace marmurowe w czarownym Bagdadzie,
księżniczkę Pari-Banu na złotym balkonie,
chłodne źródło wód żywych w kokosowym sadzie.
Rządzić wyspą daleką na morzach zieloną,
gdzie rafy koralowe wstrzymują wód napór,
ratować okręt zbójców, gdy wśród burzy toną,
patrząc z dziką rozpaczą na bliski Singapur.
To wszystko jest niczym dla tych, którzy wiedzą,
co daje szczyt rozkoszy wśród bied świata tego.
Wtajemniczeni mądrze i powoli jedzą
najlepsze czekoladki S.A Piaseckiego.

Józef Czechowicz, reklama czekoladek

Choć jestem Morskim, diabłem nie czuję się wcale. Przeciwnie – jestem dobry, tkliwy, choć rubaszny (..)
Nie sądź mnie po pozorach ani po wyglądzie,
Ja zjadam ryby w morzu, ty zjadasz – na lądzie,
Ja połykam je żywcem, ty – po usmażeniu,
Obydwaj dogadzamy swemu podniebieniu, Obydwaj pożeramy chętnie, co się zdarza (…)
Ja wolę ryby z morza, ty – ryby z patelni,
Lecz obydwaj jesteśmy w pożeraniu dzielni.

Bolesław Leśmian, Przygody Sindbada Żeglarza