Jacek Szklarek i sery

Szefa Słów Food Polska, nazywany księdzem serów jest gościem Europejskiego Festiwalu Smaku. Na serach zna się jak nikt inny w Polsce, a n Scenie Smaku będzie opowiadał z czym i jak podawać sery. Na przykład bunc.

Według legendy pasterze wołoscy wyrabiali go dla Mikołaja Reja. Świeży ser, który musi natychmiast trafić do klienta. Dziś występuje w wersji krowiej i wersji owczej. Tym się różni od białego sera, że też dodajemy podpuszczkę. Z czym podać bunc (bundz). Sery świeże to bardzo wdzięczny temat. Są bardzo wdzięczne, by stanowić jakieś tło. Czy to będzie popularna mozarella, czy to będzie Stracchino, czy to będzie nasz polski bunc. Najlepiej podać go z dobrym pomidorem, z jakimiś sałatami. Czy na przykład położyć na dobry chleb i posypać dobrą solą.

Parmezan to jest absolutnie ser magiczny. Podobnie jak szwajcarski Gruyère zawsze robiony jest na bazie surowego mleka. Grana Padano czy Parmigiano-Reggiano. Niesamowita jest historia tego sera, był po części wymyślony przez Cystersów. Cystersi, którzy nauczyli ludzi meliorowania, osuszyli wielkie, podmokłe rozlewiska Padu, wymyślili produkcję sera z mleka krów wypasanych na łąkach, powstałych z rozlewisk – w bardzo dużych formach, co spowodowało, że te sery mogły bardzo długo leżakować. Fenomen tego sera, wręcz mistyczność tego sera, polega na tym, że Parmigiano-Reggiano, najchętniej i najczęściej kupowany ser na świecie, jest wciąż produkowany w oparciu o recepturę Cystersów.