Inspiruje nas Wolność

Gwiazdy w Hiltonie

Gwiazdy w Hiltonie

Doborowa stawka gwiazd filmu i telewizji na czele z wybitną aktorką Sławomirą Łozińską, które wystąpią na festiwalowym pokazie mody wezmą także udział w Kolacji z Gwiazdami. Wraz z aktorami przy stole w restauracji hotelu Hampton by Hilton Lublin zasiądą projektanci mody, scenografowie, dyrektorzy znanych firm odzieżowych, którzy są zaangażowani w pokaz mody bez precedensu. Zasiądą po to, by uczestniczyć w swoistym kulinarno-kulturalnym działaniu edukacyjnym (experience design), jakim będzie kolacja historyczna, podczas której dojdzie do rekonstrukcji dań z okresu Dwudziestolecia Międzywojennego.

Bezprecedensowy pokaz mody

A oto skład doborowej ósemki, którą widzicie na fotografii. To właśnie oni wystąpią na placu Po Farze w bezprecedensowym pokazie mody. W sobotę 8 września 2018. Ubrania, które zobaczycie odwołują się do przedwojennej elegancji, ale także do zasad savoir vivr. Moda jest częścią kultury. Jest także wyrazem dobrego smaku.

GRZEGORZ DAUKSZEWICZ
Polski aktor filmowy i telewizyjny młodego pokolenia. Syn znanego satyryka Krzysztofa Daukszewicza, znany przede wszystkim z roli doktora Adama Krajewskiego z serialu Na dobre i na złe. Zagrał również w Czasie honoru i Akademii. Na dużym ekranie mogliśmy go zobaczyć w filmie Miasto 44 i Volta Juliusza Machulskiego.

MARCIN KWAŚNY
Polski aktor teatralny, telewizyjny i filmowy, scenarzysta. Ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. Po ukończeniu szkoły został aktorem Teatru Kwadrat w Warszawie. Rozgłos zyskał dzięki roli Marcina Wilczyńskiego w filmie Rezerwat, za którą odebrał nagrodę na XI Międzynarodowym Festiwalu Filmowym Golden Brig w Odessie, a jako współscenarzysta dostał nagrodę na V Nadbałtyckim Festiwalu Debiutów Filmowych w Swietłogorsku w Rosji. Zagrał w wielu filmach fabularnych i serialach m.in. Klan, M jak miłość, Prawo Agaty, Ojciec Mateusz i.inn. Pamiętamy go również z wyjątkowej kreacji Rotmistrza Pileckiego w filmie Pilecki.

ANNA POPEK
Polska dziennikarka i prezenterka telewizyjna. Absolwentka dziennikarstwa Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach oraz podyplomowego Studium Dziennikarstwa na Uniwersytecie Warszawskim. Pracę w mediach rozpoczęła jako prezenterka w TVP Katowice i TVP Wrocław, następnie trafiła do programu drugiego Telewizji Polskiej, a od 1999 roku została prezenterka TVP1.M.in prowadziła program Dzień dobry Polsko. We wrześniu 2017 została jedną z prowadzących Wielkie testy w Jedynce .Na początku 2017 roku zastała szefową PAP Life. Na antenie Radia Plus i Vox FM prowadziła program Popek, kultura i gwiazdy. Następnie w Radiowej Jedynce prowadziła cykl Smaki zdrowia.

SŁAWOMIRA ŁOZIŃSKA
Polska aktorka filmowa i teatralna. Studiowała na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie, uzyskując tytuł zawodowy magistra sztuki. Ukończyła również podyplomowe studium menedżerów kultury przy Szkole Głównej Handlowej. Była aktorką Teatru Narodowego w Warszawie.. Ponadto występowała w warszawskim Teatrze Nowym. Kierowała Działem Organizacji Pracy Artystycznej Teatru Narodowego. Współpracowała z TVP jako jedna z redaktorów. Pełniła funkcję wiceprezesa zarządu głównego Związku Aktorów Scen Polskich.  Była szefem Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. W 2008 została dyrektorem naczelnym Teatru Ateneum. Została odznaczona m.in. tytułem „Zasłużony Działacz Kultury” oraz Złotym Krzyżem Zasługi. W dorobku artystycznym ma kilkadziesiąt ról teatralnych, filmowych i telewizyjnych, także w Teatrze Polskiego Radia i Teatrze Telewizji. Wystąpiła m.in. w serialach Daleko od Szosy jako Bronka i W labiryncie, jako redaktor Joanna Racewicz, w serialach Klan i Złotopolscy. Od 2007 wciela się w postać Barbary Jakubik w serialu Barwy szczęścia.

MAREK SIUDYM
Polski aktor teatralny, filmowy i kabaretowy. Ukończył warszawską PWST. Występował na deskach Teatru Rozmaitości, Teatru Kwadrat i Teatru Komedia w Warszawie. Przez kilkanaście lat był aktorem Kabaretu Olgi Lipińskiej. Zagrał kilkadziesiąt ról charakterystycznych w serialach i filmach pełnometrażowych. Dużą popularność dała mu jednak dopiero rola woźnicy węglarki w filmie Miś Stanisława Barei. Występował m.in. w serialach Złotopolscy, Sąsiedzi, Lokatorzy , Hela w opałach czy Barwy szczęścia. Marek Siudym jest również instruktorem jeździectwa sportowego.

KAMILA ŚCIBIOREK
Polska aktorka młodego pokolenia. Ukończyła m.in. Państwową wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie wydział aktorski oraz na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego w Kielcach Pedagogikę resocjalizacyjną. Znamy ja przede wszystkim z serialu Sprawiedliwi – Wydział Kryminalny – jako podkomisarz Paulina Wach .Grała również w serialach Na Wspólnej, Pielęgniarki ,Detektywi. Na dużym ekranie wystąpiła w filmie Wojciecha Smarzowskiego Pod mocnym aniołem.

MARCIN TROŃSKI
Polski aktor filmowy, teatralny i dubbingowy. Ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie., której był również wykładowcą. Zagrał w kilkudziesięciu filmach fabularnych i serialach m.in. 07 zgłoś się, Klan czy Ojciec Mateusz. Znamy go również z filmów fabularnych Pokój z widokiem na morze, Człowiek z Żelaza, Amnestia, Rok spokojnego słońca, Pan Kleks w kosmosie, Ubu Król. Troński jest przede wszystkim aktorem teatralnym. W 2015 roku otrzymał nagrodę Wielki Splendor przyznawaną przez Zespół Artystyczny Teatru Polskiego Radia.

SYLWIA WYSOCKA
Ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Filmową Telewizyjną i Teatralną im. L. Schillera w łodzi Wydział Aktorski. Występowała w warszawskich teatrach Kwadrat, Na Woli, Teatr Narodowy oraz Syrena. Zagrała w kilkudziesięciu filmach fabularnych, telewizyjnych, serialach i spektaklach. Takich jak kultowe Rozmowy kontrolowane, Gorzka miłość, Cynga, Kolory kochania, „Cyrk odjeżdża” i wiele innych. W swoim dorobku ma też filmy węgierskie, czeskie i francuskie. Szerokiej publiczności znana jest z serialu Plebania, Samo życie, Klan, Blondynka i inne. Nie zapominajmy również, iż występowała w pierwszej polskiej telenoweli W labiryncie.

Kolacja z Gwiazdami

Podczas uroczystej kolacji, Marcin Nieznaj, niezwykle zdolny szef kuchni hotelowej restauracji poda słynne dania, podawane w najlepszych, przedwojennych  restauracjach Lublina. Można powiedzieć, że przygotowane zostaną na światowym poziomie. Będzie okazja poznać się z aktorami i projektantami, porozmawiać o modzie, kulturze, jedzeniu, które jest tej kultury częścią, zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie i dostać autograf na pamiątkę.

Menu Kolacji z Gwiazdami w Hampton by Hilton Lublin

Makrela marynowana z grzybami i musem chrzanowym jako przysmak generała Bolesława Wieniawy Długoszowskiego
Consomme’ z jagnięciny uhruskiej  podane z kluskami francuskimi z wątróbki jako przysmak Bolesława Leśmiana
Sterlet smażony w maśle podany z grillowanymi rzodkiewkami, puree z czerwonej kapusty i sosem muślinowym z dodatkiem kawioru z jesiotra jako przysmak Józefa Piłsudskiego
Poncz ogórkowo-miętowy z dodatkiem lubelskiego półtoraka – jako intermezzo
Pierś z gęsi biłgorajskiej z wątróbką w sosie maderowym, truflami z gorącą sałatką z ziemniaków i fasoli jako przysmak Józefa Czechowicza
Tort bezowy z sorbetem poziomkowym i leguminą z tapioki jako przysmak Ordonki
Bufet: nalewki i likiery ze starych przepisów jako przysmak poetów i ułanów

Szef Marcin Nieznaj: Od jakiegoś czasu staram się poszukiwać, odtwarzać zapomniane przepisy i produkty z okresu przedwojennego, podawać je w różnych wariacjach, czasem same, czasem połączone z rzeczami nowszymi. W gotowaniu stawiam zawsze na dobry produkt, ale i na nieoczywiste połączenia smaków – uważając, żeby z tym oczywiście nie przesadzać. Wszystko musi być wyważone.

Inspiracje

Wkrótce informacje o rezerwacji zaproszeń na ten niezwykły wieczór, w istocie nawiązujący do idei Obiadów Czwartkowych, zwanych mądrymi obiadami, organizowanych przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, na wzór paryskich salonów literackich. Celem spotkań były rozmowy na tematy związane ze sztuką. Na obiadach czwartkowych spotykali się aktorzy, malarze, rzeźbiarze, projektanci mody, poeci, literaci i ówcześni przedstawiciele biznesu. Obiady czwartkowe pełniły funkcje kulturalnej instytucji. Oprawę kulinarną spotkań zapewniał pierwszy kuchmistrz w Europie Paul Tremo. – Wynikało to z upodobań kulinarnych ostatniego władcy Polski, który zapoczątkował modę na wyrafinowaną, a zarazem lekką kuchnię, łączącą polskie i francuskie tradycje kulinarne – czytamy na stronie Łazienek Królewskich. Taka będzie też kolacja z Gwiazdami z lekką kuchnią, łączącą lubelskie i europejskie tradycje kulinarne.