O budowaniu wizerunku regionu i kraju przez kulturę kulinarną
W piątek 6 września 2024 w siedzibie Lubelskiej Regionalnej organizacji Turystycznej dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek wygłosi wykład o dyplomacji kulinarnej. Po wykładzie wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim i Maciejem Nowickim porozmawiamy o tym, jak promować Lublin i Województwo Lubelskie i jak zbudować strategię dyplomacji kulinarnej.
Oddajmy głoś specjalistce: „Jest wiele różnych przysłów dotyczących jedzenia oraz kulinariów. Jean Anthelme Brillat-Savarin – francuski prawnik, smakosz i autor Fizjologii Smaku znany jest ze swych słów Powiedz mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś. Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia uważał zaś irlandzki dramaturg i pisarz George Bernard Shaw. […]
Przez żołądek do serca, to obecnie jedno z najpopularniejszych haseł w dyplomacji. Kultura kulinarna to bowiem wdzięczny, miły i smakowity sposób na wzbudzanie zainteresowania krajem lub regionem. Przy jej pomocy powstają opowieści nie tylko związane z samym jedzeniem, ale również literaturą, sztuką, muzyką czy historią. Stół i wspólne biesiadowanie zbliżają ludzi, sprawiają że są oni bardziej otwarci i chętni do zacieśniania relacji. Dyplomacja kulinarna to obecnie najpopularniejszy sposób na budowanie rozpoznawalności oraz wzmacnianie marki narodowej. Sprawne działania z tego zakresu nie tylko przekładają się na sam wizerunek, ale również wpływają na turystykę oraz eksport. Wśród liderów aktywności są takie kraje jak Tajlandia, Korea Południowa czy Peru. Czym zatem dokładnie jest dyplomacja kulinarna? Jakie działania są realizowane w ramach jej programów? Czego możemy nauczyć się od Słowenii, Hiszpanii czy Peru? I dlaczego Polska nie jeszcze własnej strategii dyplomacji kulinarnej, to główne zagadnienia jakie zostaną poruszone podczas spotkania”.
dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka (specjalność japonistyka), specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej oraz marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych, zdobywczyni wielu światowych nagród w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja oraz kieruje projektem „Tradycje kulinarne Polski”. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji.