W niedzielę 8 września 2024 na kulinarny finał festiwalu zjemy słynny deser Kallimacha i zobaczymy żywy obraz „Śniadanie na trawie”.
A mistrzem ceremonii będzie Łukasz Modelski, historyk sztuki i kultury średniowiecza, znawca kuchni i pasjonat wyrafinowanej kuchni. Co przygotuje na placu Po farze? – Oto mój temat: Wychowawca królewskich synów, spisek na życie papieża i szlachetna pożądliwość. Filip Kallimach i Bartolomeo Platina czyli włoski przepis na dworskie danie. Przygotuję blamanż według Platiny – mówi Łukasz Modelski.
Co ma Kallimach do 550 lecia naszego województwa. Z jednej strony był wychowawcą synów króla Kazimierza IV Jagiellończyka, z drugiej znał się na gotowaniu i zostawił nam receptury. A co to ów blamanż? Blamanż wymawiany z nosowym a [blamãż] to nazwa dawnego deseru, podawanego na stołach arystokracji. Rodzaj delikatnej galaretki, po prostu niebo wgędbie.
Także w niedzielę na placu Po farze zobaczymy inscenizację żywego obrazu nawiązującego do scen śniadaniowych w malarstwie w wykonaniu aktorów Stacji Teatr. Za pomysłem tej małej inscenizacji i królewskich postaci na Kolacji z królem stoi Małgorzata Sulisz, kurator Strefy Sztuki na Europejskim Festiwalu Smaku.