zerwanie

PRZEPISY ZERWANE

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Po raz pierwszy w historii Festiwalu wystąpi trzech światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra oryginalnie z Włoch, a obecnie z Warszawy, Boris Marcell z Kolumbii oraz Përparim Babalija z Kosowa. To wybitne osobowości, gwiazdy, ale także pokorni ambasadorowie dawnych tradycji kulinarnych, znawcy lokalnych smaków, propagatorzy sezonowości. To na tym aspekcie ich filozofii będzie położony główny nacisk ich prezentacji na EFS. Poprzez takie i inne aktywności chcemy nakłaniać naszych odbiorców do zwrócenia się ku produktom regionalnym i sezonowym, ukazując ich obecność i twórcze wykorzystanie we wszystkich obszarach – kuchni wysokiej, wyrafinowanej, w restauracjach regionalnych, a także w kuchni domowej, codziennej.

EFS2016_1100x200-kolacja-2

W tym roku jarmarkowi odbywającemu się podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie przyświeca idea „Kuchni Prosto od Człowieka”. Odchodzimy na jarmarku od myślenia o handlu, sprzedaży, a zbliżamy się ku myśleniu o budowaniu relacji. Osoba, która przychodzi na jarmark, a nie do galerii handlowej, jest ciekawa ludzi, którzy przyjeżdżają z produktami, które wytworzyli swoimi rękami, na swoim polu, w swojej wytwórni. Wytwórcy zaś są ciekawi swoich odbiorców, to dla nich przecież wytwarzają swoje produkty, karmią nas tym, pod czym się podpisują. Najważniejsze jest to SPOTKANIE, doświadczenie wspólnego bycia w Lublinie, poznawania się, tworzenia relacji, więzi, zaufania. Kluczowe wydaje się odejście od marketingu, a przejście do pojęcia wymiany – energii, dóbr, inspiracji. Osoba, która decyduje się przyjść na jarmark, podejmuje wysiłek, szuka, jest podmiotem w swoim własnym doświadczeniu. Buduje je wspólnie z tymi, którzy przybyli, to wspólny czas, wspólna przestrzeń. Pragniemy się angażować, to naturalna ludzka potrzeba, pragniemy opowieści, osobistej historii. Gdy buduje się relację, to spotkanie jest wyjątkowe, jest wspólną sprawą, a nie handlem. Takie podejście odpowiada rzeczywistym potrzebom, a nie jest podróbką, namiastką kontaktu i rzeczywistej wymiany.

Konkurs „Przepisy zerwane” odwołuje się także do tej idei. Prosimy o przepis, w którym przynajmniej jeden składnik wyjściowy będzie przez samodzielnie pozyskany, wytworzony lub pochodzący z grządki. To może być grządka ogrodowa, działkowa, balkonowa, zaprzyjaźniona, rodzinna, sąsiedzka. Uczestnik ko kursu może zerwać jabłka w sadzie lub porzeczki w ogrodzie, sam wydoić kozę w gospodarstwie agroturystycznym, gdzie spędza wakacje, własnoręcznie uklepać masło albo zrobić ser. W ten sposób przybliżamy ideę „Kuchni prosto od człowieka” poprzez zachętę do zaangażowania i zbliżenia się do przyrody, rytmu natury, ziemi, pracy rąk i karmienia bliskich tym, co sami wytwarzamy. Konkurs ma na celu także zainteresowanie ludzi regionem, w którym mieszkają lub przebywają na wakacjach w myśl rozumienia turystyki kulinarnej, jakie prezentuje Erik Wolf, prezes World Food Travel Association: „Turystyka kulinarna jest unikalna i niezapomniana, jest doświadczaniem, w którym obowiązuje zasada: To nie tylko posiłek, ale również wspomnienie”.

 

ZAPROSZENIE DO KONKURSU

Przepisy zerwane! Zerwij przepis!

Aby zrobić proste danie albo to bardziej wyszukane, trzeba mieć potrzebne produkty. Można je kupić w sklepie. Można je też samemu wyhodować, zrobić, pozyskać. I do tego chcę Was namówić. Do wymyślania przepisów ze składnikami, za którymi stoicie Wy. Nie fabryka, wielka wytwórnia, przemysł, tylko konkretne drzewo, zagon, wieś czy działka oraz Wy, a może także Wasza rodzina, przyjaciele, sąsiedzi, wakacyjni towarzysze.

To od człowieka, jego wyczucia i doświadczenia zależy, jaki będzie smak sałatki, kształt twarogu, kiedy zerwane zostanie jabłko, kiedy podczas wędzenia kiełbasy otwierać piec. Zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie na danie prosto od człowieka.

Prosimy o przepis, w którym przynajmniej jeden składnik wyjściowy będzie przez Was zrobiony lub będzie pochodził z grządki. To może być grządka ogrodowa, działkowa, balkonowa, zaprzyjaźniona, rodzinna, sąsiedzka. Może zrywacie jabłka w sadzie lub porzeczki w ogrodzie, sami chcecie wydoić kozę w gospodarstwie agroturystycznym, gdzie spędzacie wakacje, własnoręcznie uklepać masło albo zrobić ser. Prosimy o zdjęcia grządek, sadów, obory, zrywania, dojenia, ubijania, jedzenia malin prosto z krzaka. Interesuje nas, jak wyrywacie marchewkę, jak uczycie dzieci zbierać śmietanę, jak doglądacie dojrzewania własnoręcznie zrobionego sera, jak wykorzystujecie plony ziemi. Koniec lata to czas żniw. Zrywajcie dojrzałe przepisy i podzielcie się nimi z innymi. Czekamy na Wasze zdjęcia, na których będą gałązki świeżych pomidorów i brudne ręce, dumne dynie i uśmiechnięte twarze, wspólna praca i wspólny stół. Zapomnijcie o sklepie i upieczcie chleb. Najlepiej dziś.

REGULAMIN KONKURSU:

Regulamin konkursu dla blogerów "ZERWANE" organizowanego z okazji 8. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie

I POSTANOWIENIA OGÓLNE

1. Konkurs pod nazwą „ZERWANE” jest organizowany przez Kresową Akademię Smaku z siedzibą w Lublinie, 20-112, ul. Złota 3, organizatora Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.

2. Konkurs zostanie przeprowadzony na stronie internetowej Europejskiego Festiwalu Smaku (www.europejskifestiwalsmaku.pl), blogach uczestników konkursu oraz na portalu Facebook – na fanpage Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie (https://www.facebook.com/EuropejskiFestiwalSmaku) od 28.06.2016 r. do 31.08.2016 r. do godz. 22:00.

3. Przedmiotem konkursu jest wyłonienie najciekawszych zgłoszonych przez uczestników konkursu przepisów „ZERWANYCH”.

II NAGRODY

1. Trzy nagrody główne w konkursie „ZERWANE” to trzydniowy pobyt na Ekologicznej Farmie Ślimaków Snails Garden w Krasinie (http://www.snailsgarden.com). W programie pobytu m.in. dzień i noc ze ślimakami, produkcja kawioru, przygotowywanie potraw ze ślimaków.

2. Trzy nagrody dodatkowe w postaci warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Andrea Camastra w trakcie Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.

3. Nagrody nie podlegają wymianie na równowartość pieniężną.

III ZGŁOSZENIA do KONKURSU

1. Uczestnikiem konkursu „ZERWANE” może być każdy bloger, który prowadzi swego bloga co najmniej od pół roku od daty ogłoszenia konkursu oraz jest osobą fizyczną, która: jest pełnoletnia, posiada pełną zdolność do czynności prawnych, nie pracuje w Kresowej Akademii Smaku oraz przy organizacji Europejskiego Festiwalu Smaku i nie jest członkiem rodziny takiej osoby.

2. Realizacja zadania konkursowego:

a) Przygotuj i opisz swój przepis „ZERWANY”.
Przepis „ZERWANY” to przepis na dowolne danie (obiadowe, śniadaniowe, przetwory, desery, itp.), którego częścią jest przynajmniej jeden składnik samodzielnie pozyskany (np. z grządki, ogródka balkonowego, sadu, ale także od zwierząt – np. własnoręczne dojenie krów, kóz, owiec, wyrabianie śmietany, masła czy serów). Dla udowodnienia samodzielnego pozyskania składnika konieczne jest wykonanie zdjęcia lub filmu z procesu pozyskiwania jednoznacznie identyfikującego produkt i autora przepisu.

b) Umieść na swoim blogu przepis „ZERWANY” wraz ze zdjęciami lub filmem z pozyskiwania składnika do przepisu oraz informacją o 8. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie.

c) Link do swojego przepisu „ZERWANEGO” umieść na swoim profilu na Facebooku. Do wpisu dodaj tagi #przepisyzerwane i #efslublin

d) Wyślij zgłoszenie zgodnie z zasadami.

3. Aby wziąć udział w konkursie należy:

a) Zrealizować zadanie konkursowe.

b) Udostępnić zrealizowane zadanie konkursowe na swoim blogu wraz z linkiem do strony internetowej Europejskiego Festiwalu Smaku: www.europejskifestiwalsmaku.pl

c) Udostępnić na swoim profilu na Facebooku informację o konkursie wraz z linkiem do niego i na stronę Europejskiego Festiwalu Smaku: www.europejskifestiwalsmaku.pl Wpis należy opatrzyć tagami #przepisyzerwane i #efslublin

d) Wysłać organizatorowi dane teleadresowe (imię, nazwisko, adres bloga, e-mail, telefon, adres) na adres e-mail: festiwalsmakulublin@gmail.com wraz z linkiem do zrealizowanego zadania na swoim blogu.

e) Zaakceptować regulamin konkursu.

Czas na realizację, publikację zadania konkursowego oraz nadesłanie e-maila do organizatora konkursu: od 28.06.2016 r. do 31.08.2016 r. do godz. 22:00.

4. Każdy uczestnik konkursu może zgłosić dowolną ilość zadań konkursowych. Warunkiem poddania ich ocenie przez jury jest udostępnienie każdego z nich osobno na Facebooku uczestnika konkursu.

5. Do konkursu można zgłaszać się wyłącznie osobiście. Niemożliwe jest dokonywanie zgłoszeń konkursowych w imieniu osób trzecich.

6. Przesłane na konkurs wykonane zadanie nie może zawierać treści bezprawnych oraz prowadzących do naruszenia praw innych osób, w tym praw autorskich, praw własności przemysłowej, czy dóbr osobistych, albo naruszających te prawa, jak też naruszać niniejszy regulamin lub odbiegać tematyką od przedmiotu konkursu. Zgłoszenia zawierające takie treści lub dostarczone po czasie trwania konkursu nie będą brały udziału w konkursie.

IV ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU

1. Wybór zwycięskich prac zależny jest wyłącznie od oceny jury pod przewodnictwem szefa kuchni Jeana Bosa.

2. Jury oceni wyłącznie zgłoszenia tych autorów, którzy w terminie od 28.06.2016 r. do 31.08.2016 r. do godz. 22:00 prześlą na adres festiwalsmakulublin@gmail.com swoje zgłoszenie w postaci przepisu „ZERWANEGO” oraz dane kontaktowe.

3. Nagrody główne w postaci trzydniowego pobyt na Ekologicznej Farmie Ślimaków Snails Garden będą możliwe do zrealizowania w terminie uzgodnionym z fundatorem nagrody.

4. Nagrody dodatkowe w postaci warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Andrea Camastra będą możliwe do zrealizowania podczas 8. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie (3-11 września 2016 r.).

4. W przypadku gdy zwycięzca konkursu z przyczyn niezależnych od organizatora nie może wziąć udział w pobycie na Ekologicznej Farmie Ślimaków Snails Garden lub warsztatach kulinarnych z szefem kuchni Andrea Camastra, nagrodę traktuje się jako niewykorzystaną i ulega ona przepadkowi.

V DANE OSOBOWE i PRAWA AUTORSKIE

1. Każdy uczestnik konkursu musi opublikować wpis z przepisem „ZERWANYM” na swoim blogu. Umieszczając go na swoim blogu automatycznie ponosi pełną odpowiedzialność za prawa autorskie do przepisu.

2. Uczestnik konkursu zgłaszając zadanie konkursowe udziela organizatorowi licencji na wykorzystanie i upublicznianie przepisu „ZERWANEGO” oraz zdjęcia lub filmu dokumentującego samodzielne pozyskanie składnika przepisu, wyłącznie na potrzeby konkursu i ogłoszenie jego wyników na portalu Facebook (https://www.facebook.com/EuropejskiFestiwalSmaku) oraz stronie internetowej www.europejskifestiwalsmaku.pl

3. Warunkiem udziału w konkursie jest podanie przez uczestnika konkursu prawdziwych danych osobowych, w szczególności imienia, nazwiska, nazwy bloga, przybliżonej daty jego założenia oraz kontaktowego numeru telefonu.

4. Przystępując do konkursu i akceptując niniejszy regulamin uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie podanych przez niego danych osobowych przez organizatora. Dane będą wykorzystywane i przetwarzane wyłącznie w celu przeprowadzenia niniejszego konkursu oraz w związku z wydaniem nagrody.

VI POSTANOWIENIA KOŃCOWE

1. Organizator oświadcza, że konkurs nie jest grą losową w rozumieniu ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (t.j. Dz. U.z 2015 r., poz. 612).

2. Wszelkie wątpliwości dotyczące zasad konkursu, interpretacji i postanowień tego regulaminu rozstrzyga organizator.

3. Organizator ma prawo do zmiany postanowień niniejszego regulaminu, o ile nie wpłynie to na pogorszenie warunków uczestnictwa w konkursie.

4. Organizator informuje, iż konkurs nie jest w żaden sposób sponsorowany, popierany ani przeprowadzany przez serwis Facebook ani firmę z nim związaną.

5. W kwestiach nieuregulowanych regulaminem stosuje się przepisy powszechnie obowiązującego prawa, w tym Kodeksu cywilnego.

Zapraszamy serdecznie
Monika Kucia,
kuratorka i dziennikarka kulinarna, projektantka kulinarnych wypraw wizyt studyjnych: Culinary Trips to Poland
Waldemar Sulisz,
dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, prezes Kresowej Akademii Smaku

Konkurs - Przepisy zerwane

Regulamin konkursu

kliknij na ikonę aby pobrać plik.