KONKURS „GOOD CHEF JUNIOR 2016”

Wakacje od szkoły się kończą, czas wziąć się do roboty :) Uczniowie szkół gastronomicznych - to propozycja specjalnie dla Was! Dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku Waldemar Sulisz, oraz kurator pokazów i warsztatów kulinarnych Andrzej Rudziński serdecznie zapraszają do wzięcia udziału w I Edycji Konkursu Kulinarnego „Good Chef Junior 2016”, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych z województwa […]

Produkt wzorcowy, każdego bumelanta? Browar Zakładowy na Europejskim Festiwalu Smaku

Browar Zakładowy Na fali piwnej rewolucji, która od kilku lat przetacza się przez Polskę, na Lubelszczyźnie powstał drugi browar rzemieślniczy. Dzięki tej inwestycji udało się uratować stary, zniszczony budynek, który niegdyś należał do kompleksu zakładów EDA. Dzisiaj na skraju lasu w Poniatowej działa już Browar Zakładowy. Browar działa od marca i już zdążył wypuścić na […]

Serce przy stole, czyli Stół Spotkania Kultur

Siadamy do stołu, żeby się nasycić. Żeby nabrać siły, ale także umocnić relacje, nakarmić swoje poczucie bliskości, przynależności, bezpieczeństwa. Przy stole przekazujemy tradycje, dzielimy się chlebem i miłością. Bez stołu nie ma więzi. Przy wspólnym stole mniej rzeczy boli. Amerykańska organizacja Free City namawia do organizowania spotkań w ramach Peace Table – Stołu Pokoju, który […]

Zielone biłgorajskie na festiwalu

Zielone biłgorajskie wymienione jest w „Wirydarzu” autorstwa Jakuba Trembeckiego (ur.1643, zm.1720) – „zielone biłgorajskie, jak lipiec się pije – a w głowie jak wino wianeczkiem się wije”, obok tak znamienitych piw tego okresu jak: leszczyńskie, wareckie, wielickie, lwowskie, etc. Razem z Browarem Grodzka 15 postanowiliśmy złamać sekretny kod zielonego. Było to zapewne jedno ze znakomitszych piw […]