przewodnikLBN02ok

Autorski, bardzo osobisty przewodnik Waldemara Sulisza. Po dobrych restauracjach i hotelach w Lublinie oraz okolicy. Tylko 5000 egzemplarzy. Zapraszamy do współpracy.

Lublin jest miastem smaków. Jedzenie jest częścią kultury. Na kulinarnej mapie miasta mamy coraz więcej restauracji. Jak nie pogubić się w tym gąszczu? Europejski Festiwal Smaku po raz pierwszy przygotowuje profesjonalny przewodnik po restauracjach i hotelach. W środku recenzje, ciekawe miejsca w pobliżu restauracji, znane osoby, wspomnienia najsłynniejszych knajp przedwojennego i powojennego Lublina i przepisy na najsłynniejsze lubelskie potrawy. W roli gwiazdki, przyznawanej przez inne przewodniki – wystąpi blaszany kogucik z wiersza Józefa Czechowicza.

EFS2016_1150x235_02

O autorze

Waldemar Sulisz. Rocznik 1956. Absolwent Gimnazjum im. Króla Władysława Jagiełły w Dębicy (skończyli je także Anna Augustynowicz, Tadeusz Łomnicki, Krzysztof Penderecki), studia magisterskie i doktoranckie na KUL pod kierunkiem prof. Ireny Sławińskiej. Uczeń prof. Władysława Panasa. Akustyk w Scenie Plastycznej Leszka Mądzika. Założyciel Teatru Studyjnego, pierwszej impresaryjnej sceny w Lublinie. Spektakl Plaisirs d’ amour przygotowany przez Zofię Kalińską dostał główną nagrodę w Edynburgu.

Autor albumu o Leszku Mądziku Mój teatr, publikacji: Księga smaków Lubelszczyzny, Smaki Lubelszczyzny. Przewodnik, Receptariusz Panny Apteczkowej, ostatnio: Teatr Stary w Lublinie. Przewodnik, albumu Trzy Krainy Smaku. Oraz kilkuset reportaży i artykułów w Dzienniku Wschodnim, Scenie, Teatrze, magazynach Świat Zdrowia, Kraina Bugu. Właściciel portalu regionalnego jemlublin.pl – poświęconego historii, kulturze i regionalnej kuchni.

Prezes Kresowej Akademii Smaku, organizator Ogólnopolskich Turniejów Nalewek Kresowych. Pomysłodawca i dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku. Dla Roberta Makłowicza przygotował scenariusz trzech odcinków jego Podróży kulinarnych. Z Krzysztofem Miklaszewskim film Ostatnia szansa Wielopola dla TVP. Od 20 lat odkrywa kulinarną przeszłość Lubelszczyzny, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, konsultuje menu wielu restauracji, wprowadza do karty regionalne potrawy. Prywatnie miłośnik fotografii, ogrodów, bulterierów i antyków.

Reklama

W przewodniku jest miejsce na reklamę. Dla najlepszych graczy na rynku. Kontakt: +48 515 267 177. Zgłoś swój akces. Wyślij mail: jem.przewodnik@gmail.com