Za sprawą ubiegłorocznej edycji festiwalu w najlepszych restauracjach Lublina, regionu i Polski pojawiły się dania ze szlachetnego mięsa świnki rasy puławskiej, które dorównuje w smaku węgierskiej mangalicy  i cerdo iberico. Razem ze Sławomirem Sosnowskim, Marszałkiem Województwa Lubelskiego kontynuujemy wspólną wizję wprowadzania do polskiej gastronomii tego, co Lubelskie ma najlepsze. 

Sławomir Sosnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego: Festiwal będzie promować  doskonałe i tradycyjne dania wyprodukowane na rodzimych produktach pochodzenia pierwotnego, wytwarzanych w rolnictwie

W 2016 roku na lubelskiej konferencji prasowej festiwalu w Centum Spotkania Kultur Sławomir Sosnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego powiedział: „Chcę Państwu powiedzieć, że wspólnie z panem redaktorem Waldemarem Suliszem (dyrektorem festiwalu) nakreśliliśmy wizję następnych festiwali na przynajmniej 3 lata. Uznaliśmy, że ten festiwal powinien wykreować i stworzyć nową jakość, nową ofertę a także nowe produkty. Chodzi tu o gastronomię, czyli doskonałe i tradycyjne dania wyprodukowane na rodzimych produktach pochodzenia pierwotnego, wytwarzanych w rolnictwie. W tym o szlachetne mięso świni rasy puławskiej. – Jest wyborne, porównywalne w smaku do mięsa legendarnej rasy iberyskiej – mówi chef Miguel Angel Gonzales Bravo z Andaluzji.

W Lublinie dania ze szlachetnego mięsa serwują między innymi restauracje: 2PiER, Grodzka 15, Hotel Piano, Perłowa Pijalnia Piwa, Allan Hugs, 16 stołów, G20, Perła Sport Pub na Arenie Lublin. W regionie: Willa Filiks w Nałęczowie, Kuchnia i Wino w Kazimierzu Dolnym, Gospoda Sto Pociech w Chełmie. W Polsce Puławską na przemiana ze Złotnicką podaje restauracja Cafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie. Szlachetne mięso serwuje Restauracja Ostromecka w miejscowości Ostromecko koło Torunia. Młody kapuśniak ze świnki puławskiej jest w karcie restauracji Biały Królik w Gdyni, zaliczanej do najlepszych w kraju.

Lubelskie ze smakiem, puławska na talerzu

To cykl pokazów na scenie 9 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. W ubiegłym roku na festiwalu pojawił się włoski czarodziej kuchni Andrea Camastra,  wraz z Robertem Makłowiczem zaczęli współtworzyć nową legendę wyśmienitego mięsa. Szaszłyki z puławskiej grillowali Maestro Sedrak Mamulyan, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w Armenii, Edgar Ghazaryan, Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Republiki Armenii w Warszawie.

Puławska znalazła się na warsztatach, które z lubelskimi szefami kuchni poprowadził Andrea Camastra, on także przyrządzał ją na scenie. 9 dań w prestiżowym konkursie Good Chef 2016 zostało przygotowane z mięsa rasy puławskiej i produktów sygnowanych Marką Lubelskie. W ramach cyklu Lubelskie ze smakiem, Puławska na talerzu – odbyło się kilkanaście pokazów na Scenie Smaku. Tak będzie i tym razem. – Na 9 edycję festiwalu przygotuję słynną szynkę Serrano ze świni mięsa rasy iberyjskiej oraz drugą – z rasy puławskiej – mówi Miquel Bravo, szef kuchni w Browar Restauracja Grodzka 15, gdzie podaje się puławską.

Stefan Unterkircher, włoski wizjoner kuchni, kulinarna gwiazda festiwalu. Ten utalentowany kucharz po mistrzowsku łączy przyjemność jedzenia ze zmysłowością na talerzu

Czy puławska szynka dorówna włoskiej? W tym roku gwiazdą kulinarną festiwalu jest Stefan Unterkircher, włoski wizjoner kuchni, szef kuchni w najlepszych restauracjach włoskich i europejskich jest kulinarną gwiazdą 9 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. – Niezwykły talent, ogromne doświadczenie, profesjonalizm i doskonały kontakt z uczniami – mówi Jean Bos, z-ca dyrektora Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Ten utalentowany kucharz po mistrzowsku łączy przyjemność jedzenia ze zmysłowością na talerzu. Jego kreacje są Rapsodią czułości i radości życia. Włoski mistrz spróbuje wydestylować z puławskiej 100 % smaku.

Znakomita pisarka Małgorzata Kalicińska na zeszłorocznej edycji przyrządziła puławską z grilla

Sławomir Sosnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego, za nim Piotr Wójcik, Good Chef 2016, w tle prześliczna Diana Volokhova

W przerwie od gotowania: Edgar Ghazaryan, Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Republiki Armenii w Warszawie, Sedrak Mamulyan, Diana Volokhova i nasz Marszałek

Puławska po ormiańsku. Niebo w gębie

Jesteśmy przekonani, że w drugim roku promocji szlachetnego mięsa rasy puławskiej uda nam się więcej. Już wiemy, że musi być lepiej z dostępnością mięsa dla szefów kuchni. W tym roku będziemy łączyć puławską ze świeżymi warzywami, owocami, oraz ziołami z Lubelszczyzny. Do Lublina przyjadą nowi szefowie kuchni z Polski, którzy poznają smak mięsa i możliwości jego wykorzystania w swoich restauracjach.