unspecified

Browar Zakładowy

Na fali piwnej rewolucji, która od kilku lat przetacza się przez Polskę, na Lubelszczyźnie powstał drugi browar rzemieślniczy. Dzięki tej inwestycji udało się uratować stary, zniszczony budynek, który niegdyś należał do kompleksu zakładów EDA. Dzisiaj na skraju lasu w Poniatowej działa już Browar Zakładowy. Browar działa od marca i już zdążył wypuścić na rynek 9 różnych piw. W Poniatowej powstają piwa nowofalowe określane również jako rzemieślnicze czy kraftowe. W wielu przypadkach to trunki z użyciem amerykańskich chmieli, które nadają charakterystycznego aromatu i smaku, znacznie różniące się od typowych koncernowych produkcji. Rzemieślnicy nie idą na kompromisy. Używają dobrych surowców, a piwo leżakuje odpowiednio długo nim trafi na rynek. Piwa pachną np. cytrusami, owocami tropikalnymi, smakują kawą, czy wędzonką w zależności od użytych chmieli i słodów.

Piwo festiwalowe

Na Europejski Festiwal Smaku browar uwarzy specjalną wersję mlecznego stoutu. To ciemne, treściwe, delikatnie palone piwo górnej fermentacji, które zawiera dodatek cukru mlecznego – laktozy. Delikatnie słodkie i bardzo przyjemne w odbiorze ze względu na gładkość. Innowacją będzie fakt, że do piwa zostanie dodana laktoza pochodząca od kóz z lokalnej wytwórni kozich serów.

Kuchnia Zakładowa

To projekt we współpracy z Katarzyną Pataj, lubelską blogerką (blog Kuchenne Zapasy), która potrafi świetnie łączyć piwa z potrawami tzw. foodpairng. Katy zaprezentuje autorską kuchnię. Na festiwalu poda także propozycje połączenia piw Browaru Zakładowego z potrawami mięsnymi i opowie o tym w jaki sposób można doskonale dobierać smaki.