Armenia

Po raz pierwszy mamy na festiwalu kulinarną gwiazdę światowego formatu. To Andrea Camastra, pół Włoch, pół Francuz, zdobywca   gwiazdki Michelina. – U Camastry nie ma ani produktów ani dobrych, ani nawet doskonałych. U niego są produkty ultra doskonałe. Najwyższej z możliwie najwyższej jakości – pisze Agnieszka Zuchowicz.

 

Wielką gwiazdą edycji 2015 była Katie Melua. Zobaczcie film

Genialny kucharz i czarodziej, owładnięty ideą zdrowych produktów lokalnych. Jego pokaz i warsztaty dedykowany będzie  lubelskiej kuchni opartej na produktach sygnowanych marką Lubelskie.

Moc restauracji: Armenia na talerzu. Szefowie kuchni najlepszych lubelskich restauracji od 3 do 11 września zaproponują w karcie najsłynniejsze ormiańskie dania w promocyjnych cenach.

Ormiańskie warsztaty dla szefów kuchni. Prowadzi Ormianka Diana Volokhova, finalistka Masterchefa.

Sielankowy smak. Pokaz Jana Kuronia. Syna Macieja i wnuka Jacka Kuronia. Nawiązanie do postaci Szymona Szymonowica, ormiańskiego poety i smakosza, który w sielankach opisał polskie renesansowe zupy.

Good Chef. Konkurs dla uczniów lubelskich szkół gastronomicznych. Po raz pierwszy w Lublinie 9 młodych śmiałków stanie w szranki o tytuł Mister Cheefa Lublina.

Good Chef. Konkurs dla szefów kuchni. Po raz pierwszy w Lublinie 9 najbardziej kreatywnych śmiałków stanie w szranki o tytuł Master Cheefa Lublina.

MasterCheff 4 dogs. Po raz pierwszy w Lublinie. Gotują uczestnicy Kulinarnego Show Master Chef. Podczas pokazów zbiórka darów i datków dla bezdomnych zwierząt.

Ormiańskie Miasteczko Smaku i Jarmark Inspiracji. Ormiańskie Smaki przed Ratuszem, Lubelskie, Polskie i Europejskie na Starym Mieście. Pokazy, degustacje, zakupy.