smaki

Po raz pierwszy „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” wybierzemy w tym roku na  początku września podczas wielkiego święta smaków i smakoszy jakim jest ”Europejski Festiwal Smaku” w Lublinie.

Lubelszczyzna to region szczególnie  wyróżniający się na mapie Polski. Jak czytamy na oficjalnej stronie www.lubelskie.pl:„Lubelszczyzna w Unii Europejskiej to region bardzo piękny i egzotyczny, położony na wschodnich krańcach Polski, kraina od stuleci pozostająca na styku kultury Zachodu i Wschodu, łącząca tradycje katolickie, prawosławne, judaistyczne, ale także znacznie bardziej orientalne - greckie, ormiańskie, tatarskie...”

Tak było na 7 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku

Region posiada jedną z najbogatszych i najciekawszych ofert turystycznych. Nie skażona jeszcze przyroda, parki narodowe, rezerwaty i parki krajobrazowe sprawiają, że Lubelszczyzna przyrodniczo zdecydowanie wyróżnia się na mapie kraju.  Wiele zachowanych zamków i rezydencji, dużo ważnych obiektów sakralnych, nostalgiczna zabudowa wiejska… to tylko część powodów, aby tutaj przyjechać. Stolica Lubelszczyzny - Lublin, to jedno z najważniejszych w Polsce miast o wspaniałej historii i kosmopolitycznym charakterze. Kultura całego regionu jest jego prawdziwym skarbem narodowym. Jest to niezwykle wielobarwna mozaika, która czerpie ze źródeł etnicznych Lubelszczyzny sprzed setek lat, z  obyczajów przodków, którzy przybywali tu z różnych stron Europy oraz dawnej wielokulturowej i wielonarodowej Rzeczypospolitej.

Łagodny klimat regionu, który  od średniowiecza przyciągał osoby pragnące tu żyć, pracować, wypoczywać, leczyć się, korzystać z bogactwa darów natury, dziś daje niezwykłe możliwości wykorzystania specyfiki regionu Lubelszczyzny dla tworzenia wielu niezapomnianych smaków.

Po raz pierwszy „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” wybierzemy w tym roku na  początku września podczas wielkiego święta smaków i smakoszy jakim jest ”Europejski Festiwal Smaku” w Lublinie.  Informacje i szczegóły o Festiwalu dostępne są na stronie www.europejskifestiwalsmaku.pl

Konkurs o tytuł: „Najlepszy Smak Lubelszczyzny - 2016” ma na celu przede wszystkim wyszukiwanie najlepszych produktów lokalnych i regionalnych  z regionu Lubelszczyzny, promowanie ich, oraz wspieranie ich producentów.

Warto tu przypomnieć, czym jest produkt regionalny. Jest to (wg. oficjalnie przyjętej w Polsce definicji) „wyrób, który musi charakteryzować się tym, że wytwarzany jest w sposób indywidualny, nie na masową skalę, przy tym jest przyjazny dla środowiska, a także powstaje  z półproduktów, surowców lokalnie dostępnych. Produkt regionalny powinien przeobrażać się w wizytówkę regionu, gdyż jest wynikiem czerpania z jego niepowtarzalnego charakteru tego obszaru  i powstaje z zaangażowania lokalnej społeczności, co przyczynia się do jej rozwoju, a jednocześnie stanowi bodziec do rozkwitu lokalnej przedsiębiorczości”.

Od kilku lat zauważamy nieustającą modę na produkty regionalne. Wynika to z faktu, że masowa produkcja spowodowała, że różnorodność dostępnych produktów nie idzie zawsze w parze z ich jakością i smakiem.  Dlatego Polacy na nowo „odkryli” wyjątkowy smak produktów regionalnych, które dają swoistą gwarancję niezmiennie dobrego i charakterystycznego smaku.

Konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016” ma pomóc wyłonić te produkty, które powinny być szczególnie eksponowane na mapie regionu. Chcemy ich twórcom wynagrodzić ich cierpliwość, pracowitość, przywiązanie do regionu i tradycji oraz dbanie o zachowanie najwyższej jakości wytwarzanych produktów. Pragniemy, by przyznane tytuły „Najlepszy Smak Lubelszczyzny - 2016” były dla twórców produktów regionalnych powodem do dumy, a także przyczynkiem dla wzrostu sprzedaży tych produktów.

W celu lepszej identyfikacji nagrodzonych produktów zostanie  zaprojektowane specjalne logo konkursu, które powinno stać się ważnym elementem promocji i budowania wizerunku producentów. Każdy producent nagrodzonego produktu będzie miał prawo używania tego specjalnego znaku !

Regulamin i karty zgłoszenia, umieszczone są poniżej ,będzie je można również otrzymać e-mailowo wysyłając zapytanie do  biura konkursu.

Jan Babczyszyn

Partnerem  Konkursu jest: Polska Akademia Smaku. Koordynatorem konkursu jest: Jan Babczyszyn – Prezes Polskiej Akademii Smaku, 516 478 508, jan.babczyszyn@gmail.com