golonka

Najlepsze golonki są? Z mięsa świnki rasy puławskiej. W ramach promocji szlachetnego mięsa, które jakością nie ustępuje słynnej rasie iberyjskiej (szynka Serrano) ogłaszamy konkurs na Najlepszą Golonkę po Lubelsku.

EFS2016_1150x235_02

Kapituła pod przewodnictwem Roberta Makłowicza przyzna trzy tytuły: Najlepsza Golonka Tradycyjna w Województwie Lubelskim, Najlepsza Golonka w Powiecie Lubelskim oraz Najlepsza Golonka w Lublinie.

lubelskie-marka

Konkurs odbędzie się w Browar Restauracja Grodzka 15 w Lublinie. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest przygotowanie dań konkursowych z mięsa świni rasy puławskiej. – Historia świń rasy puławskiej sięga początku wieku XX. Rasa została wytworzona na terenie woj. lubelskiego, w okolicy Puław i Lubartowa. Jest pierwszą rodzimą rasą świń w Polsce. Materiał wyjściowy do jej wytworzenia stanowiło stado składające się z kilkunastu sztuk mieszańców (tzw. „łaciatek”) prymitywnych świń miejscowych z importowaną rasą Berkshire, zakupionych z okolic wsi Gołąb; stąd pierwotna nazwa – świnia gołębska. W roku 1926 prof. Zdzisław Zabielski zapoczątkował systematyczną pracę hodowlaną nad doskonaleniem świń gołębskich. W 1935 roku została oficjalnie uznana za rasę pod nazwą rasa gołębska – potocznie zwana „łaciatą” – czytamy na stronie Województwa Lubelskiego.


EFS2016_1100x200-kolacja-2


Odważnych i bezkompromisowych szefów kuchni ceniących ideę slow food, dla których liczy się produkt najwyższej jakości zapraszamy do udziału w konkursie i wprowadzenia dań konkursowych do kart restauracji.

Zgłoszenia: Andrzej Rudziński, koordynator strefy pokazów i warsztatów: Tel. +48 500 121 165