marszalek

W menu renomowanej restauracji Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie pojawił się kotlet mielony z mięsa świnki puławskiej. Razem ze Sławomirem Sosnowskim, Marszałkiem Województwa Lubelskiego chcemy wprowadzić do najlepszych restauracji w Polsce pakiet naturalnych produktów z Lubelszczyzny.

Ogłosiliśmy to najpierw na konferencji prasowej w Warszawie, prezentując w Kafe Zielony Niedźwiedź właśnie program 8 edycji. W obecności JE  Edgara Ghazaryana, Ambasadora Armenii w Polsce,  Pawła Potoroczyna, dyrektora Instytutu Adama Mickiewicza. Andrea Camastra, wizjoner i czarodziej potwierdził, że pojawi się na festiwalu w Lublinie. Sławomir Struski, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego ogłosił, że na festiwalowym talerzu smaku pojawi się w tym roku mięso świni rasy puławskiej. – To najstarsza, krajowa odmiana, której mięso ma charakterystyczny, marmurkowaty wygląd, na talerzu jest kruche i soczyste – powiedział dyrektor. Na śniadaniu prasowym towarzyszącym konferencji Agnieszka Filiks z restauracji Siwy Dym w Celejowie wśród kilkunastu potraw ormiańskich i lubelskich podała ormiańskie szaszłyki z tego właśnie mięsa. Nie trzeba było długo czekać i szlachetne mięso pojawiło się w Kafe Zielony Niedźwiedź.

Collage_Fotor

Rosół z kurczaka od Renaty Osojcy, kotlet mielony ze świni puławskiej z młodymi ziemniakami i mizerią, racuchy z jagodami. Fot. Kafe Zielony Niedźwiedź

Na lubelskiej konferencji prasowej w Centum Spotkania Kultur  Sławomir Sosnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego powiedział: Chcę Państwu powiedzieć, że wspólnie z panem redaktorem Waldemarem Suliszem (dyrektorem festiwalu) nakreśliliśmy wizję następnych festiwali na przynajmniej 3 lata. Uznaliśmy, że ten festiwal powinien wykreować i stworzyć nową jakość, nową ofertę a także nowe produkty. Chodzi tu o gastronomię, czyli doskonałe i tradycyjne dania wyprodukowane na rodzimych produktach pochodzenia pierwotnego, wytwarzanych w rolnictwie. W tym o szlachetne mięso świni rasy puławskiej. – Jest wyborne, porównywalne w smaku do mięsa legendarnej rasy iberyskiej – mówi chef Miguel Angel Gonzales Bravo z Andaluzji, który przygotował menu śniadania prasowego.

swi

Przystawka z boczkiem dojrzewającym z mięsa rasy puławska – Miguel Angel Gonzales Bravo z Andaluzji

Lubelskie ze smakiem, puławska na talerzu. To cykl pokazów na scenie 8 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Po raz pierwszy na festiwalu pojawią się wielkie gwiazdy kulinarne: włoski czarodziej kuchni Andrea Camastra, charyzmatyczny chef Boris Marcell z Kolumbii, Përparim Babalija z Kosowa, specjalista od ryb, owoców morza. Wraz z Robertem Makłowiczem będą współtworzyć nową legendę wyśmienitego mięsa. – Na festiwal przygotuję słynną szynkę Serrano ze świni mięsa rasy iberyjskiej oraz drugą – z rasy puławskiej – mówi Miquel Bravo, szef kuchni w Browar Restauracja Grodzka 15.

Po raz pierwszy, wspólnie z Departamentem Rolnictwa i Środowiska festiwal organizuje konkurs “Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016”, prezentację lokalnych producentów żywności z regionu oraz konkurs “Good Chef” dla najlepszych kucharzy z Lubelszczyzny, którzy będą wprowadzać do swoich restauracji mięso rasy puławskiej i kolejne regionalne produkty: sery, miody, oleje i zioła. – Myślę, że te edycje festiwalu które już się odbyły, dorobek, który pan redaktor Sulisz wypracował, ten trud, poświęcenie i zaangażowanie włożone w festiwal powinniśmy umieć przeformować na narzędzie do wygenerowania nowej jakości, opartej na tradycyjnych recepturach z regionu. Moim marzeniem jest to by nasi lokalni restauratorzy licznie zaakceptowali i zaabsorbowali te dania, które powstaną dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku. Dlatego samorząd województwa wesprze festiwal i zrobi wszystko, żeby przez następne lata to wydarzenie się odbywało – dodał Marszałek Sławomir Sosnowski.

Z serca dziękujemy, Panie Marszałku.