20140607-magazyn-140609690_9a2c8

Podobno Ormianie w linii prostej wywodzą się od Noego, którego arka osiadła na świętej górze Ararat. Armenia była pierwszym Państwem którego oficjaną religią było chrześcijaństwo. Ormianie towarzyszyli nam setki lat jako pełnoprawni obywatele Rzeczypospolitej.

W losach Ormian zobaczymy zatem odbicie naszej historii, w ich muzyce – brzmienie starożytności a ich kuchni – korzenie wszystkich smaków Europy. Na Kaukazie do dziś przygotowuje się starożytne potrawy, używa historycznych przypraw i hoduje setki ziół które znali mieszkańcy Persji i Partii. Smaki różnych regionów charakteryzuje ta sama feria barw, aromatów i smaku. Często przyrządzane w tradycyjny sposób nie różnią się niczym od potraw które przodkowie Ormian przyżądzali na 1000 lat przed urodzenie Chrystusa. To prawdziwy skarbiec z którego możemy czerpać a pełnymi rękami.

Ważne jest również to że kuchnia Ormian nie ogranicza się tylko do jedzenia, to cała ceremonia, podział na role, uroczystość wspólnego biesiadowania. O kaukaskiej kuchni rozmawialiśmy z ekspertem w tej dziedzinie, Dianą Volokhovą, Ormianką mieszkającą w Polsce, finalistka polskiej edycji MasterChef.