Kierunek Armenia. Wyprawa do źródeł smaku

Andrea Camastra poprowadzi wyprawę do źródeł… Widzimy się już po raz ósmy. W pierwszej połowie września Stare Miasto zamieni się w małą Armenię. Nie musisz jechać do tego pięknego kraju, żeby spróbować haszlamy, chaczapuri, szaszłyków, bakłażanów i wina z granatu, które przynosi szczęście. Ponad 120 wystawców z kraju i ze świata zaprezentuje swoje lokalne produkty.

Najważniejsze wydarzenia VIII edycji Europejskiego Festiwalu Smaku

Po raz pierwszy mamy na festiwalu kulinarną gwiazdę światowego formatu. To Andrea Camastra, pół Włoch, pół Francuz, zdobywca   gwiazdki Michelina. – U Camastry nie ma ani produktów ani dobrych, ani nawet doskonałych. U niego są produkty ultra doskonałe. Najwyższej z możliwie najwyższej jakości – pisze Agnieszka Zuchowicz.

Wywiad z Mirosławą Gałan

Mirosława Gałan, prezes zarządu Firmy Multi Frigo, lubelskiego potentata na rynku urządzeń i wyposażenia z gastronomii. Kobieta wielu pasji i obywatelka świata. Ponadto kanclerz loży Lubelskiego Klubu Biznesu.

Nalewki 2016 w nowej odsłonie!

Karta zgłoszenia Pobierz Regulamin konkursu Pobierz Punktacja Pobierz Każdy z uczestników XXVI Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek w Lublinie osobiście spotka się z Kapitułą, by opowiedzieć o swoich dziełach. Oraz opowiedzieć swoją historię. Bo najważniejsze jest spotkanie. Siadamy do stołu, żeby się nasycić. Żeby nabrać siły, ale także umocnić relacje, nakarmić swoje poczucie bliskości, przynależności, bezpieczeństwa. Przy […]

KONKURS „GOOD CHEF JUNIOR 2016”

Wakacje od szkoły się kończą, czas wziąć się do roboty :) Uczniowie szkół gastronomicznych - to propozycja specjalnie dla Was! Dyrektor Europejskiego Festiwalu Smaku Waldemar Sulisz, oraz kurator pokazów i warsztatów kulinarnych Andrzej Rudziński serdecznie zapraszają do wzięcia udziału w I Edycji Konkursu Kulinarnego „Good Chef Junior 2016”, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych z województwa […]

Leica Open Day. Fotografia ma 177 lat

Warsztaty z firmą Leica to prawdziwy fotograficzny cymes. W tym roku fotografia obchodzi 177 urodziny! Razem z Piotrem Markiem z Leica Store będziemy fotografować Światło, które mieszka w bramie 10 minut. 

Good Chef Lublin 2016. Gorące nominacje!

Po raz pierwszy w Lublinie wybierzemy najlepszego szefa kuchni na Lubelszczyźnie. Kto zawalczy o zaszczytny tytuł Good Chef 2016? Kto zostanie Talentem roku, a kto Szefem kuchni regionalnej? Oto gorące nominacje.

Tomasz Dostatni. Duchowe smakowanie. Idea festiwalu

Starotestamentowy prorok Ezechiel napisał: „Synu człowieczy, nasyć żołądek i napełnij wnętrzności swoje tym zwojem, który ci podałem. Zjadłem go, a w ustach moich był słodki jak miód”. Interpretowali te słowa u nas i Roman Brandstaetter, i prymas Wyszyński. Jeden w poemacie „Modlitwa o ustanowienie Święta Spożywania Pisma Świętego”, drugi w swoim wstępie do pierwszego wydania […]

Głos duszy. Wywiad z Aidą

Aida Kosojan – Przybysz to wokalistka niezwykła, piękna kobieta wielu kultur. Urodzona w gruzińskim Batumi, studiowała w Kijowie, większość życia spędziła jednak w Polsce. W jej muzyce słychać motywy ormiańskie oraz gruzińskie, nie brakuje również naszych rodzimych dźwięków. Aida śpiewa o życiu, miłości, przeszłości i przyszłości.

Zielarka na warsztacie. Seminarium z Edytą Szast

Zioła są na topie. Po raz pierwszy na Europejskim Festiwalu Smaku – warsztaty zielarskie. Poprowadzi je Edyta Szast z Irlandii. Będzie aromatycznie i zdrowo. – Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem – mówi Edyta. Warsztaty będą odbywać się w Trybunalska Caffe na Starym Mieście w Lublinie.

Ormiański smak. Bardzo namiętna kuchnia

Jest pikantna, korzenna i bardzo smaczna. Pachnie świeżą kolendrą i bakaliami moczonymi w koniaku. Odkrywanie kuchni Ormian, którzy zamieszkiwali Lubelszczyznę przypomina odkrywanie zaginionej Atlantydy.

Diana Volokhova – wywiad

Podobno Ormianie w linii prostej wywodzą się od Noego, którego arka osiadła na świętej górze Ararat. Armenia była pierwszym Państwem którego oficjaną religią było chrześcijaństwo. Ormianie towarzyszyli nam setki lat jako pełnoprawni obywatele Rzeczypospolitej. W losach Ormian zobaczymy zatem odbicie naszej historii, w ich muzyce – brzmienie starożytności a ich kuchni – korzenie wszystkich smaków […]

Stacja Teatr. Sielanki nad Porem

Szymon Szymonowic. Poeta ormiańskiego pochodzenia, który bywał w Lublinie. Wiódł w dzierżawionym Czernięcinie spokojny, jednostajny tryb życia. Pisał, czytał, korespondował, podejmował gości. Udzielał czasem rad lekarskich, prowadził gospodarstwo i rozkoszował się urokami wsi, zwłaszcza przepływającą tam rzeką: Porem. Poeta jest literackim patronem festiwalu.

Orient w Muzeum Lubelskim. Podróż na Bliski Wschód i Kresy

W Muzeum Lubelskim zobaczycie wystawę „Orient w polskim malarstwie i literaturze XIX wieku”. Zapowiada się niezwykła wystawa, na której pojawią się obrazy, tomiki poezji, rysunki i drzeworyty, wspomnienia i XIX mapy. Wszystko po to, żeby podróż na Bliski Wschód i Kresy stała się wzruszającą wyprawą do źródeł kultury polskiej i ormiańskiej.

Stacja Teatr z Konopnicy. OPis obyczajów

Pociąg do Stacji Teatr zatrzyma się na Placu Teatralnym. Kolejny przystanek aktorzy zaplanowali na Placu Łokietka. W sercu Ormiańskiego Miasteczka Smaku. W roli ks. Jędrzeja Kitowicza o. Tomasz Dostatni.

Ormiański kwartet HABIARJAN. Droga do Araratu

Wzruszające ormiańskie pieśni, gorące hiszpańskie rytmy, afgańskie uniesienia w orientalnej skali. Ormiański kwartet Habiarjan wystąpi na Europejskim Festiwalu Smaku. W Lublinie zagrają materiał z nowej płyty Jedyne serce.

Lubelskie ze smakiem, puławska na talerzu

W menu renomowanej restauracji Kafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie pojawił się kotlet mielony z mięsa świnki puławskiej. Razem ze Sławomirem Sosnowskim, Marszałkiem Województwa Lubelskiego chcemy wprowadzić do najlepszych restauracji w Polsce pakiet naturalnych produktów z Lubelszczyzny.

Zerwij przepis! Konkurs dla blogerów!

PRZEPISY ZERWANE Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Po raz pierwszy w historii Festiwalu wystąpi trzech światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra oryginalnie z Włoch, a obecnie z Warszawy, Boris Marcell z […]

Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016

Po raz pierwszy „Najlepszy Smak Lubelszczyzny” wybierzemy w tym roku na  początku września podczas wielkiego święta smaków i smakoszy jakim jest ”Europejski Festiwal Smaku” w Lublinie. Lubelszczyzna to region szczególnie  wyróżniający się na mapie Polski. Jak czytamy na oficjalnej stronie www.lubelskie.pl:„Lubelszczyzna w Unii Europejskiej to region bardzo piękny i egzotyczny, położony na wschodnich krańcach Polski, kraina od stuleci pozostająca na […]

Wodospad kwiatów

Wystawa wybitnego malarza ormiańskiego Gagika Parsamiana. Urodzony 28 VII 1957 r. w Eczmiadzynie, starożytnej stolicy Ormiańskiego Kościoła Apostolskiego w Armenii. Ukończył Liceum Sztuk Plastycznych im. F. Terlemezjana w Erewanie. Od 1977 roku zaczął studia w Akademii Sztuk Pięknych w Erewanie pod kierunkiem profesora Ara Biekariana. Od roku 1988 jest członkiem Związku Artystów w Armenii, a […]

Europejski Festiwal Smaku, edycja Armenia!

Tegoroczna edycja poświęcona jest wielkiej kulturze Armenii i organizujemy ją we współpracy z Ambasadą Armenii w Polsce. W budowie programu tegorocznej edycji uczestniczy Mr Edgar Ghazaryan, Ambassador of the Republic of Armenia to Poland, który wizytował zeszłoroczną edycję festiwalu. Edycja Armenia 2016 jest dla miasta Lublin niezwykle istotna. Ormianie mieszkali w Lublinie, w nieodległym Zamościu […]

VIII Europejski Festiwal Smaku w Lublinie edycja Armenia 3 – 11 września 2016

Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Po raz pierwszy w historii Festiwalu wystąpi trzech światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra z Włoch, Boris Marcell z Kolumbii oraz Përparim Babalija z Kosowa. Gościem […]

Produkt wzorcowy, każdego bumelanta? Browar Zakładowy na Europejskim Festiwalu Smaku

Browar Zakładowy Na fali piwnej rewolucji, która od kilku lat przetacza się przez Polskę, na Lubelszczyźnie powstał drugi browar rzemieślniczy. Dzięki tej inwestycji udało się uratować stary, zniszczony budynek, który niegdyś należał do kompleksu zakładów EDA. Dzisiaj na skraju lasu w Poniatowej działa już Browar Zakładowy. Browar działa od marca i już zdążył wypuścić na […]

Serce przy stole, czyli Stół Spotkania Kultur

Siadamy do stołu, żeby się nasycić. Żeby nabrać siły, ale także umocnić relacje, nakarmić swoje poczucie bliskości, przynależności, bezpieczeństwa. Przy stole przekazujemy tradycje, dzielimy się chlebem i miłością. Bez stołu nie ma więzi. Przy wspólnym stole mniej rzeczy boli. Amerykańska organizacja Free City namawia do organizowania spotkań w ramach Peace Table – Stołu Pokoju, który […]

Wattican Punk Ballet, mocno i po ormiańsku!

Wattican Punk Ballet jest to najsłynniejszy ormiański dance-punk. Tworzą go Karen i Gaya ARUTYUNYAN, założyciele legendarnego ormiańskiego zespołu rockowego Deti Picasso. Widowisko, które tworzą czerpie energię z korzeni wielkiej kultury Armenii. Nowoczesna i świeża forma muzyczna spowodowała, że muzycy są ikoną młodych ludzi w Armenii i całej Europie. Na uwagę zasługuje również fakt, że rodzeństwo […]

Bubliczki. Bałkany, Kaszuby, klezmerzy…

Bubliczki. Lublin kocha klezmerskie i bałkańskie klimaty. Jednak rzadko kiedy jakiś zespół wykonuje muzykę tego rodzaju tak świeżo i solidnie jak Bubliczki. Szczególnie ich sekcja dęta jest świetna, muzyka jest jednocześnie poukładana oraz szalona. Aranżacje instrumentów dętych nie są w guście radosnej muzyki do picia, co zdarza się nader często. Co więcej, zespół nie stara […]

Përparim Babalija. Skarby morza winnic i ogrodów.

Përparim Babalija z Kosowa, specjalista od ryb, owoców morza, autor wyszukanych konceptów łączących dary morza ze skarbami z winnic i ogrodów. W genialny sposób łączy wyrafinowane smaki z prostą na talerzu i historią swego kraju. Która choć bliska nam, to wydaje się że zupełnie nieznana. Bałkany zagoszczą na talerzu i pozwolą poznać bliżej specyfikę tego […]

Zielone biłgorajskie na festiwalu

Zielone biłgorajskie wymienione jest w „Wirydarzu” autorstwa Jakuba Trembeckiego (ur.1643, zm.1720) – „zielone biłgorajskie, jak lipiec się pije – a w głowie jak wino wianeczkiem się wije”, obok tak znamienitych piw tego okresu jak: leszczyńskie, wareckie, wielickie, lwowskie, etc. Razem z Browarem Grodzka 15 postanowiliśmy złamać sekretny kod zielonego. Było to zapewne jedno ze znakomitszych piw […]

Miejsca i Partnerzy

Miejsca festiwalu to Deptak, Rynek Starego Miasta, plac Rybny i plac Po Farze (scena pokazów i koncertów), klasztor Dominikanów i Zamek Lubelski.  Głównym partnerem medialnym festiwalu jest Grupa Onet, kampania promocyjna festiwalu jest realizowana na portalu Onet.pl, ważnymi partnerami są RMF Classic, Magazyn Kontynenty, Weranda oraz portal Culture.pl - silne i ważne media budują markę […]